Virus pustoši še naprej, nova žrtev »severni pekel«

Novi val koronavirusa še naprej pustoši po Evropi in močno ovira javno življenje v mnogih državah. Med njimi je tudi Francija, ki beleži nekaj tisoč novih okužb dnevno in temu primerno omejuje raznorazne dogodke, ki bi se odvijali v državi. Med zadnjimi, ki so doživeli odpoved je tudi kolesarska klasika Paris-Roubaix.

Organizator dirke ASO je danes oznanil, da dirka Paris-Roubaix letos ne bo izvedena, saj razmere v državi ne omogočajo varne izvedbe. Poleg moške dirke je odpovedana tudi ženska izvedba, ki bi bila letos organizirana sploh prvič.

»V skladu z željo severne prefekture in obvestili odgovornega zdravstvenega ministra Oliviera Verana, ki je območje Lilla označil kot območje najvišjega tveganja, letos ne bosta izvedeni 118. izvedba Paris-Roubaixa in prva izvedba ženske dirke Paris-Roubaix. Dirki bi bili na sporedu 25. oktobra,« je ASO oznanil v uradni izjavi.

Aktualni zmagovalec dirke bo še leto dni ostal Philippe Gilbert. vir: twitter

Spomenik Paris-Roubaix je bil letos že prestavljen, iz svojega običajnega spomladanskega termina je bil premaknjen na 25. oktober. ASO po odpovedi upa, da bo dirko lahko izpeljal vsaj naslednje leto, predviden datum izvedbe je 11. april.

»Paris-Roubaix, izjemno priljubljen dogodek in eden najbolj zanimivih vsako leto, je bil letos že prestavljen iz prvotnega termina 12. aprila, zaradi ukrepov v boju proti COVID-19. Zahvalili bi se radi vsem sodelujočim stranem, ki so nas podprli v tem obdobju in so se veselili »Kraljice klasik« v jesenskem času.«

»Severni pekel« kot je eden izmed vzdevkov dirke, velja za eno najbolj razburljivih dirk v koledarju. Veliki tlakovci, ki so morda celo bolj podobni skalam, kolesarje dodobra namučijo vsako leto. Ker je dirka ponavadi izvedena aprila, je v severni Franciji tudi veliko možnosti za padavine, ki še dodatno začinijo brutalne razmere na cesti. Tudi letos bi oktobrsko nebo lahko postreglo z dežjem, ki dirko za gledalce naredi še bolj zanimivo, medtem ko ga kolesarji niso najbolj veseli.

Paris-Roubaix je tako že druga dirka, ki je bila odpovedana v razmiku enega tedna. Pred dnevi je bila zapečatena usoda Amstel Gold Racea, saj nizozemske oblasti ne dopuščajo večjih javnih dogodkov. Vse bolj se torej zdi, da smo glavni delež dirkanja za letos že videli.

Veliko vprašanje ostaja usoda Dirke po Španiji, ki bi se morala pričeti čez dober teden dni. Tudi v Španiji namreč beležijo nekaj tisoč novih okužb dnevno in ob takem trendu, bo izpeljava dirke zelo težka.  

Prejšnji članekIneosov direktor: »Nismo opazili, da nas ostale ekipe prehitevajo«
Naslednji članekDemare še enkrat potrdil status najhitrejšega kolesarja na Giru