Evropsko prvenstvo tik pred Dirko po Franciji

Evropska kolesarska zveza je potrdila termin za letošnje evropsko prvenstvo. To se bo odvilo med 24. in 28. avgustom v Plouayju v Franciji. Le dan kasneje se bo na jugu države v Nici začela Dirka po Franciji.

Po dolgem usklajevanju med vsemi udeleženimi stranmi je danes le prišlo do uradne potrditve termina letošnjega evropskega prvenstva. Kolesarji se bodo za naslov najboljšega na stari celini borili na zahodu Franciji.

Globoko v Bretaniji na zahodu Francije leži mestece Plouay, ki je že vrsto let močno povezano s kolesarstvom. Že od leta 1946 se tu namreč začenja in končuje Bretanska klasika (VN zahodne Francije), ki spada med dirke svetovne serije. Na njej je leta 2011 slavil Grega Bole.

Grega Bole ima Plouay v lepem spominu. vir: twitter

Trasa evropskega prvenstva za zdaj še ni določena, je pa zato že znan razpored dirk. Vse skupaj se bo 24. avgusta začelo z vožnjo na čas v moški in ženski konkurenci. Dva dni kasneje bo na vrsti moška cestna dirka, dekleta pa se bodo na cesti spopadle dan za moškimi. 28. avgusta se bo prvenstvo sklenilo z mešano ekipno vožnjo na čas.

Prvenstvo je v koledarju zapolnilo še eno redkih lukenj. Dan pred pričetkom, torej 23. avgusta, bo v večini evropskih držav potekalo državno prvenstvo, ki ga je Slovenija že izpeljala. Tudi po prvenstvu ne bo veliko časa za počitek. Že dan po zaključni slovesnosti evropskega prvenstva se bo na jugu Francije pričel osrednji dogodek kolesarske sezone – Dirka po Franciji.

Največje vprašanje za zdaj ostaja, kateri kolesarji se bodo udeležili evropskega prvenstva. Najverjetneje udeležba ne bo popolna, saj bodo nekateri glavni akterji Toura energijo raje privarčevali za francosko pentljo. Spet drugi bi lahko evropsko prvenstvo izkoristili za zadnji resen trening, preden se odpravijo na 3500 kilometrov dolgo pot po Franciji.

  • 24. avgust: VOŽNJA NA ČAS (moški, ženske)
  • 26. avgust: CESTNA DIRKA (moški)
  • 27. avgust: CESTNA DIRKA (ženske)
  • 28. avgust: MEŠANA EKIPNA VOŽNJA NA ČAS
Prejšnji članekBernal: »Froome ni bil jezen name«
Naslednji članekBrata Yates se spogledujeta z odhodom