Egan Bernal sanja o zmagi na Vuelti, a letos nanjo ne bo pripravljen

Po nekaj težavah zaradi zapleta z okužbo je Egan Bernal v teh dneh končno pripotoval v rodno Kolumbijo, kjer je z rojaki proslavil zmago na Dirki po Italiji. A svoj pogled počasi že obrača proti nadaljevanju sezone, kjer ga čaka Dirka po Španiji.

Egan Bernal (Ineos Grenadiers) je že zgodaj začel z osvajanjem zmag na Grand Tourih. Pri 22 letih se je podpisal pod zmago na najtežje osvojljivi tritedenski preizkušnji Dirki po Franciji, letos pa je v vitrino dodal še pokal z Dirke po Italiji.

Tako si je pri rosnih 24 letih pripravil odlično izhodišče, da kot osmi kolesar v zgodovini osvoji zmago na vseh treh Grand Tourih. Manjkajočo zmago na Dirki po Španiji bo lovil že letos, a sam dvomi, da bo dovolj pripravljen, da bi premagal največja imena, ki bodo na štartu, med njimi tudi Tadeja Pogačarja.

»Ne vem, če bom lahko na nivoju, na kakršnem potrebuješ biti za zmago na Grand Touru, a nastopil bom zagotovo,« je v pogovoru za Reuters povedal Kolumbijec.

»Trenutno je moja želja nekega dne osvojiti Vuelto, da bi imel zmago z vseh treh velikih dirk,« je pojasnil Bernal, ki se je letos vrnil v stare tirnice, potem ko je imel lani kar nekaj težav s poškodbo hrbta, zaradi katere je tudi predčasno zapustil Dirko po Franciji.

»Zdi se mi narobe to reči, saj vsak kolesar ve, kako težko je to doseči. A rekel bom, zakaj ne bi sanjal? Mislim, da to ne bo letos, a star sem 24 let in morda lahko nekoč osvojim Vuelto in dopolnim trojček zmag. Uresničile bi se mi sanje

Bernal ima pred seboj še dolgo kariero in zdi se skoraj pričakovano, da bo nekoč ob svoje ime zapisal tudi zmago na Vuelti. A pred kratkim je mladenič doživel izkušnjo, ki mu je celo bolj ljuba, kot zmagi na Touru in Giru. V Vatikanu je srečal papeža Frančiška in mu podaril posebej oblikovano kolo. Kot zaprisežen katolik pravi, da tega dogodka ne bo nikoli pozabil.

»To je pomembneje kot zmaga na Giru ali Touru. Mislim, da sem imel že veliko izkušenj v življenju, a ta je bila posebna. To je najlepša izkušnja mojega življenja.«

Prejšnji članekMatej Mohorič bo na Dirki po Franciji ponosno razkazoval majico državnega prvaka
Naslednji članekMark Cavendish se vrača na velike odre – izbran je v ekipo za Tour