Dumoulin v čakanju debija predlaga podaljšanje sezone

Skoraj deset mesecev je minilo, odkar je Tom Dumoulin stal na štartu katere izmed dirk. Četrta etapa dirke po Italiji je bila usodna za Nizozemčevo lansko sezono, ki jo je zaradi poškodbe kolena skoraj v celoti izpustil.

Po poletnem prestopu v vrste domače ekipe Jumbo – Visme je Dumoulin nameraval počasi prihajati v formo za glavni cilj sezone Tour de France, kjer bi si s Primožem Rogličem in Stevenom Kruijswijkom delil vlogo kapetana. V koledarju je imel zapisano dirko po Valencii, to je zaradi bolezni izpustil ter se osredotočil na drugo postajo v svojem koledarju – dirko po Kataloniji, ki bi se morala začeti 23. marca.

Zakaj je ni bilo, verjetno ni potrebno posebej razlagati. Dumoulin razumevajoče sprejema vse sprejete ukrepe, a ga odsotnost dirkanja začenja frustrirati, saj je, po svojih besedah, zopet fizično pripravljen na dirkanje, a mu to v dani situaciji ne pomaga prav dosti.

»Zelo je neprijetno in komaj čakam, da na dres ponovno pripnem štartno številko, a izgleda, da se ta dan vse bolj oddaljuje,« je za NOS povedal 29-letnik, ki je pokomentiral tudi idejo prestavitve Toura za mesec dni, s katero se trenutno poigrava ASO.

»Nihče ne ve, kaj bo virus naredil do konca poletja. Razumem, da si puščajo (ASO, op. p.) odprta vrata, a zame ta poteza situacije ne spremeni, saj bom še naprej treniral po zastavljenem načrtu.«

Dumoulin si je za državo bivanja v času koronavirusa izbral Belgijo in ne rodno Nizozemsko, s tem pa zadel v polno. Belgija ima namreč veliko manj stroge ukrepe glede gibanja in treniranja na prostem, kar mu omogoča, da treninge izvaja praktično nemoteno.

»Glede na situacijo stvari potekajo dobro. Še vedno lahko kolesarimo zunaj, zato moram priznati, da sem preživel le malo časa na valjih. Zunaj je spet lepo, glede tega imamo srečo.«

Večina belgijskih kolesarjev vztraja s treningi zunaj, eden najbolj aktivnih je Oliver Naesen, ki pa je v zadnjih dneh zaradi zunanjih treningov začel prejemati številne kritike na svoj račun, kar je člana Ag2r La Mondiala privedlo do začasnega zaprtja Strava profila.

Stalni zamik sezone za mesec dni?

V enem izmed mnogih intervjujev, ki jih te dni daje Dumoulin, je za belgijski časnik Sporza predstavil svoje razmišljanje o zamiku sezone. Nizozemec meni, da obstaja le malo možnosti za izpeljavo Toura v prvotnem terminu, najverjetneje se bo pomaknil bližje Vuelti, medtem ko bi se Giro lahko odvil sočasno z enim izmed omenjenih dveh Grand Tourov.

Bolj zanimivo pa je njegovo razmišljanje o klasikah, predlaga namreč, da bi se sezona podaljšala do sredine novembra, s tem pa bi se v oktobru in začetku novembra odprli termini za izpeljavo večino klasik. Še več, Dumoulin meni, da bi se morala vsaka sezona prestaviti za mesec dni, saj je vreme na Nizozemskem in v Belgiji v sredini novembra bolj prijazno kot februarja.

Razmišljanje Dumoulina ni zvito iz trte, vremenski pogoji so na severozahodu Evrope kolesarjem novembra res bolj prijazno kot februarja. Kot primer vzemimo belgijsko mesto Gent, kjer februarska povprečna temperatura znaša 3,5⁰C, novembra pa dobre 3 stopinje več.

Tu pa se potem pojavi vprašanje gledalcev, kaj bi množice bolj navduševalo. Ne gre si namreč zatiskati oči, da so kolesarji gladiatorji, ki trpijo za zabavo gledalcev. Slabo vreme, sneg in mokri tlakovci so le nekateri dejavniki, ki klasike naredijo tako zanimive za gledalce. Bi torej bila gledanost novembra tudi tako velika? To je verjetno vprašanje, na katero ne bomo nikoli dobili odgovora.

Prejšnji članekTour se pripravlja na plan B
Naslednji članekContador razkril ozadje rivalstva z Armstrongom na Touru leta 2009