Tour se pripravlja na plan B

Francoski mediji poročajo, da se ASO (organizator dirke po Franciji) resno pripravlja na rezervni načrt izvedbe Toura, če njegova izvedba ne bo možna v prvotnem terminu. Morebitna prestavljena dirka bi bila na sporedu med 25. julijem in 16. avgustom.

Christian Prudhomme, direktor Toura, je pred dnevi jasno povedal, da se francoska pentlja brez gledalcev ob cesti ne bo izvedla, kar je pripeljalo do kovanja rezervnega načrta izvedbe dirke. Po poročanju francoskih medijev naj bi ASO že stopil v stik z lokalnimi predstavniki in župani občin gostiteljic štarta in cilja posameznih etap in jim predstavil idejo o prestavitvi dirke za mesec dni.

Dirka naj bi ostala do potankosti enaka, Nica bi 25. junija gostila veliki štart dirke, tri tedne kasneje pa bi bil na Elizejskih poljanah okronan novi zmagovalec najprestižnejše kolesarske dirke. Tudi trase posameznih etap bi ostale enake kot tudi njihova razporeditev.

Ena očitnejših težav načrta je križanje Toura z dirko po Španiji, ki trenutno še upa na izvedbo v določenem terminu. Vuelta se namreč začne 14. avgusta, torej dva dni pred koncem novo načrtovanega Toura, kar pomeni, da bodo morale ekipe izvesti pravi mali logistični čudež, hkrati pa noben kolesar s Toura ne bo mogel nastopiti v Španiji.

[interaction id=”5e8c95869ef556798eb6c043″]

Glede na to, da je organizator Toura in Vuelte isti, gre pričakovati, da bi se v primeru premaknitve dirke po Franciji, premaknila tudi Vuelta, morda še bolj možno pa je, da se bo dirka po Španiji skrajšala za teden dni in tako naredila prostor Touru. Enako je napovedano tudi za že odpovedani Giro.

Kolesarska javnost je poleg križanja datumov opozorila na še eno stvar, ki bi jo ‘plan B’ potegnil za sabo – vročino. Mesečni zamik bi namreč pomenil, da bi se kolesarji na pot podali v času najhujše poletne vročine. Ta kolesarje na posameznih etapah muči že junija, temperature v avgustu pa so v Franciji v povprečju še 4⁰ višje.

Datum za dokončno odločitev o usodi Toura ostaja enak tistemu, ki ga je pred dvema tednoma oznanil Prudhomme. Petnajstega maja bo tako znana odločitev o Touru, ki je, po besedah mednarodne kolesarske zveze, dirka, ki jo bodo reševali za vsako ceno.

Prejšnji članekKwiatkowski odprl svoja stanovanja medicinskemu osebju
Naslednji članekDumoulin v čakanju debija predlaga podaljšanje sezone