Dumoulin: »Rezultatom virtualnih dirk ne gre zaupati«

Tom Dumoulin ni navdušen nad virtualnimi dirkami. Čeprav razume potrebo po teh, predvsem v sedanji situaciji, je vendarle mnenja, da rezultati ne odražajo pravega razmerja med tekmovalci, saj je v igri preveč dejavnikov, ki vplivajo na končni rezultat.

»Razumem, zakaj obstajajo, bolje to kot nič, a to ni niti blizu realnosti. Rezultatom ne gre zaupati – ne povejo nič,« je svoje stališče do novih oblik dirkanja jasno izrazil Nizozemec, ki še vedno čaka na prve kilometre v dresu nove ekipe.

V preteklem mesecu smo videli številne dirke, ki so se odvijale na najrazličnejših platformah. Ekipe organizirajo interne dirke, pred tremi tedni smo lahko pospremili virtualno dirko po Flandriji, včeraj pa se je končal največji virtualni kolesarski dogodek – petdnevna dirka po Švici.

Dumoulin je mnenja, da na rezultat dirk vpliva preveliko število dejavnikov, ki niso pod nadzorom kolesarjev. V prvi vrsti gre tu za različne znamke pametnih trenažerjev. Wahoo, Tacx in Elite so podjetja, ki s trenažerji v večini zalagajo profesionalni peloton in čeprav vsa tri slovijo po kakovostnih izdelkih, pa že najmanjše razlike med njimi lahko spremenijo potek dirke. Navadni smrtniki med omenjenim izborom ne opazimo bistvene razlike, a v profesionalnem svetu, kjer o zmagi odločajo centimetri, je lahko vsak nezabeležen vat moči ključnega pomena.

Dumoulin ni pristaš kolesarjenja na mestu. vir: Twitter

»Wout van Aert je kralj proizvajanja moči na kolesu, a je na virtualni dirki po Flandriji končal šele kot deseti. Naprave različnih proizvajalcev niso povsem usklajene, kar je ključnega pomena. Pritisk mora biti zabeležen povsem točno, sicer ni pošteno.«

Dumoulin je izpustil interno dirko Jumbo-Visme pretekli teden, na kateri je slavil Sepp Kuss, in tako ostaja eden redkih zvezdnikov kolesarstva, ki se še ni preizkusil na dirki v virtualnem svetu. Se pa je Nizozemec pridružil ekipni vožnji v čast odpovedani dirki Amstel Gold, kjer je še enkrat več spoznal, da prihaja do razlike med trenažerji.

»Sodeloval sem na Gold Race-u, kjer sem vozil s povprečno močjo 250 vatov. Večina kolesarjev ne more slediti takemu tempu, ampak jaz nisem prehitel nobenega. Bojim se, da bo problem vatov večen.«

Dumoulin je že pred časom priznal, da je v času izrednih razmer zmanjšal obseg treninga ter da bo svojo pripravljenost začel stopnjevati v času priprav na Tour de France. Tam bo, skupaj s Primožem Rogličem in Stevenom Kruijswijkom tvoril eno najmočnejših trojic na dirki, ki bo skušala prekiniti že pet let trajajočo prevlado Ineosa (oziroma Sky-ja).

Prejšnji članekRogliča zopet izdala povezava
Naslednji članekKVIZ: Najboljša deseterica Tour de Franca od leta 2010 dalje