Chris Froome še ni pripravljen, moštvo bo na Touru vodil Michael Woods

Pri Israel Start-Up Nationu so naznanili, da bo na letošnji Dirki po Franciji vloga kapetana pripadla Michaelu Woodsu. Na tem mestu smo dolgo časa pričakovali Chrisa Frooma, a njegova forma še ni taka, da bi lahko naskakoval visoke uvrstitve v skupnem seštevku.

Projekt »Froomey« stalno spreminja časovnico. Chris Froome je bil pred sezono v moštvo pripeljan kot glavni akter na velikih dirkah. Po hudi poškodbi se že dolgo časa vrača na pota stare slave in v izraelskem moštvu so verjeli, da lahko prav v njihovi sredini doseže tako želeno peto zmago na Touru.

A okrevanje se je zavleklo. Čeprav je Froome v začetku sezone poudarjal, da je na pravi poti in da je že blizu želene forme, je pred nekaj tedni priznal, da v Franciji letos ne bo konkurenčen. To je spoznalo tudi njegovo moštvo, ki ga je razbremenilo vloge kapetana in jo predalo Michaelu Woodsu.

Kanadčan je v moštvo prav tako prišel šele letos, a s svojimi nastopi navdušil vodilne može ekipe. V letošnji sezoni je zbral že dve etapni zmagi, a veliko pomembnejši je korak naprej, ki ga je storil pri lovu na visoke uvrstitve v skupnem seštevku.

Woods je v preteklosti le redko nastopal v vlogi kapetana, pri EF Educationu so ga v večini imenovali za glavnega pomočnika kapetana, tu in tam pa je dobival priložnosti za lov na etapne zmage. Letos je ekipo vodil že večkrat in v zadnjem času na Dirki po Romandiji in Švici obakrat končal na visokem petem mestu.

Froome vlogo kapetana predaja Woodsu. (vir: twitter)

»Pri Miku je stvar taka, da je bil vselej drugi kolesar. Tisti, ki je delal za vodjo. Ob prihodu v Israel Start-Up Nation smo mu dovolili, da tudi vodi in dokazal je, da je naravni vodja,« je povedal športni direktor Rik Verbrugghe. »Uspeh na klasikah, v Romandiji in Švici mu je dal samozavest, da lahko igra pomembno vlogo na največji kolesarski dirki – Touru.«

Letošnja Dirka po Franciji bo zanj predstavljala eno redkih vodenj ekipe na tritedenski preizkušnji. V preteklosti mu je čast že pripadla na Vuelti, nikoli pa še na Touru. A že pred samo dirko so v moštvu razkrili, da njegova vloga ne bo tista klasična vloga kapetana, saj bo poleg visoke uvrstitve v skupnem seštevku lovil tudi etapne zmage. V praksi to pomeni, da bo Woods verjetno skušal dirko končati znotraj najboljše petnajsterice, hkrati pa z dirke odnesti tudi eno ali dve etapni zmagi.

 »Moji cilji in prioritete so jasni: najprej etapne zmage, nato pa skušati priti čim višje v skupnem seštevku. Seveda si želimo dobre uvrstitve v generalni razvrstitvi, a najpomembnejše zame bodo etapne zmage. To je moj glavni cilj,« je povedal Woods.

»Veselim se vloge vodje moštva. Rad dirkam na skupno razvrstitev. To je zares zahtevno in to početi na Touru predstavlja še večji izziv, več napetosti in stresa. A glede na svoje nastope v zadnjem času sem na to pripravljen. In z ekipo, ki jo imamo, bomo zagotovo pomemben faktor na dirki.«

Kdo vse bo v Franciji podprl Woodsa za zdaj še ni znano. Ekipa je poleg Kandačana potrdila le še nastop Chrisa Frooma, preostala mesta pa so še prosta.

Prejšnji članekTadej Pogačar: »Skoraj sem že pripravljen na Dirko po Franciji«
Naslednji članekMerijn Zeeman: Rogličevi nasprotniki bodo letos močnejši