Froome znižuje pričakovanja: Letos ne bom osvojil Dirke po Franciji

Chris Froome je še vedno sredi procesa povratka na pota stare. Če je v preteklih mesecih govoril, da se približuje želenemu nivoju za naskakovanje uspeha na največjih dirkah, pa sedaj poudarja, da na Touru letos ne bo konkurenčen za najvišja mesta.

Se bo Chris Froome še kdaj vrnil na vrh? Vprašanje, ki se postavlja že zadnji dve leti, a nanj nihče nima odgovora. Britanec verjame, da ima v sebi še dovolj moči, da si zopet pokori svet kolesarstva, a naskoka na vrh še ne načrtuje v letošnji sezoni.

Froomov pekel se je začel leta 2019, ko je na Kriteriju Dauphine padel na ogledu trase kronometra in si zlomil stegnenico, medenico, komolec in rebra. Kmalu po Britančevem povratku na kolo so se pri Ineosu odločili, da z zvezdnikom končajo dolgoletno sodelovanje in sledila je selitev k Israel Start-Up Nationu.

Izraelci so vse stavili na 36-letnika, okoli njega zgradili solidno ekipo, a za zdaj se jim ta poteza še ne obrestuje. Froome si želi svoje pete zmage na Dirki po Franciji, ki bi ga postavila ob bok velikanom kolesarstva, kot so Eddy Merckx, Bernard Hinault, Jaques Anquetil in Miguel Indurain, vendar je njegova pripravljenost trenutno še daleč od nivoja, ki bi mu omogočala naskok na vrh.

V preteklih mesecih je Froome vztrajno govoril, da je blizu želenega nivoja, ki ga je kazal že pred poškodbo. Medijem je večkrat zatrjeval, da bo kmalu spet konkurenčen, a letošnji Kriterij Dauphine je razkril realno sliko.

Froome na vzponih Kriterija Dauphine le s težavo drži stik z glavnino. (vir: twitter)

Pred začetkom pete etape je spregovoril s sedmo silo in priznal, da je zadovoljen s svojim napredkom, a da je zmaga na Dirki po Franciji še zelo daleč. Letos se tja namerava podati po nabiranje tekmovalnih kilometrov, lov na zmago pa si pušča za prihodnja leta.

»Ne, ne, ne, ne, ne. Ne govorim o zmagi na Dirki po Franciji čez nekaj tednov. Osredotočen sem predvsem na povratek na pretekli nivo in vse skupaj jemljem korak po korak. S trenutne ravni ne morem v nekaj tednih priti do zmage na Tour de Francu.«

»Vem, iz kje izhajam. Vem, da sem pred letom dni s kolesom dirkal, še preden sem lahko normalno hodil. Že to, da sem tu na Dofineji in normalno hodim brez težav, je velik napredek

Po besedah direktorja ekipe Rika Verbruggha Britanec sicer še nima zagotovljenega mesta na Dirki po Franciji. Tega si bo izboril prav z nastopi na Kriteriju Dauphine, kjer pa za zdaj ne deluje preveč prepričljivo.

»Je velik šampion, do katerega gojim ogromno spoštovanja, a njegov nastop na Dirki po Franciji ni samoumeven. Pričakujem, da bo Dofineja razjasnila stvari. Od začetka sezone stalno napreduje, a želeli bi si, da bi bil njegov napredek bolj eksponenten.«

Prejšnji članekTaktična poezija Geraintu Thomasu prinesla etapno zmago
Naslednji članekSe nam obeta presenetljiv prestop? Ineos Grenadiers izrazili zanimanje za Bennetta