Bo prepoved potovanja Kolumbijce stala Toura?

Kolumbijska vlada je ukrepe za zajezitev virusa v državi podaljšala do 31. avgusta. Tako so prepovedani tudi vsi mednarodni leti v ali iz države, kar bi znalo predstavljati problem za kolumbijske kolesarje.

Egan Bernal, Nairo Quintana, Sergio Higuita in ostali kolesarji so čas pandemije preživeli v domovini. Dolgo časa je vladala prepoved zunanjega kolesarjenja, ki jo je naposled s prošnjo premierju uspel odpraviti Quintana, sedaj pa se kolesarski zvezdniki spopadajo z novo težavo.

Tour de France, kjer naj bi nastopili številni Kolumbijci, se bo začel 29. avgusta, torej dva dni pred koncem prepovedi letenja. Dirkanje v Evropi se bo pričelo že prej, 1. avgusta je na sporedu prva dirka Strade Bianche, številni kolesarji pa bodo že nekaj tednov prej v Evropi trenirali in se pripravljali na nadaljevanje sezone.

Kolumbijci sedaj pritiskajo na vlado, da jim kljub prepovedi letenja dovoli odhod na Staro celino. Giuseppe Acquadro, agent mnogih kolumbijskih kolesarjev, zatrjuje, da so njegovi varovanci po prihodu v Evropo pripravljeni tudi v samoizolacijo, a najprej je potrebno zaobiti prepoved letenja.

»Upajmo, da bodo dobili posebno dovoljenje za potovanje. Mislim, da ga bodo. Oni so športniki, a dirkanje v Evropi je tudi njihova služba, torej je zanje pomembno,« je povedal Acquadro, ki rešitev vidi v skupnem potovanju kolesarjev z zasebnim letalom.

Bernal in druščina v državi veljajo za narodne junake. vir: Twitter

Kolesarjenje je v Kolumbiji drugi najpriljubljenejši šport, takoj za nogometom. Quintana, Bernal in drugi so narodni junaki, zato je malo verjetno, da bi vlada pustila prebivalstvo brez vira veselja. Egan Bernal je aktualni zmagovalec in za njim stoji celoten narod, ki želi, da zmaga še enkrat več konča v Kolumbiji.

»Kolumbijska vlada se zaveda, da so nastopi Bernala, Quintane, Urana in drugih na Tour de Francu in ostalih dirkah v Evropi dobri za moralo prebivalstva. Mislim, da jim bodo zato odobrili potovanje

»Rigoberto Uran ima dober odnos s predsednikom in ministrom za šport, zato sem prepričan, da bodo našli rešitev. Kolesarji bodo morda morali opraviti testiranje in potovati skupaj, a to ne bo problem,« je še dodal Acquadro.

Trenutno v ekipah World Toura nastopa 22 kolumbijskih kolesarjev, pod okriljem UCI-ja pa jih je skupno kar 111. Večina jih je zadnje mesece preživela v Kolumbiji.

Prejšnji članekKolesarski zvezdniki se bodo borili mož na moža
Naslednji članekIsrael Start-Up Nation kot prva ekipa začenja s pripravami