Avstrijec s povprečno hitrostjo skoraj 43 km/h dvignil letvico v 24-urni vožnji

Ultrakolesar Christoph Strasser je na letalski bazi v avstrijskem Zeltwegu podiral leto dni star rekord Ralpha Diseviscourta v vožnji na 24 ur. Avstrijec je rekordno znamko močno presegel in kot prvi premagal magično mejo 1000 kilometrov.

Sicer še neuradno potrjena rekordna znamka 24-urne vožnje po novem znaša 1026,215 kilometra. Christopher Strasser je moral za njeno dosego celoten dan voziti z dih jemajočo povprečno hitrostjo 42,75 km/h.

Za lov na rekord si je izbral pretekli konec tedna. Na letalski bazi v Zeltwegu je 38-letnika pričakal dež, ki je vožnjo nekoliko otežil, a hkrati poskrbel, da Strasser ni imel težav z vročino.

Strasser je lovil rekordno znamko, ki jo je lani postavil Luksemburžan Ralph Diseviscourt. Na cesti okoli vodnega zajetja je tedaj v 24 urah prevozil 915 kilometrov, kolesaril je s povprečno hitrostjo 38,1 km/h.

Avstrijski ultrakolesar je rekord popravil za več kot sto kilometrov in kot prvi prešel magično mejo 1000 kilometrov. Povsem brez težav sicer ni šlo, med vožnjo mu je enkrat počila zračnica, dvakrat pa se je preoblekel. Vožnjo je moral zaradi tega prekiniti za dve minuti.  

Na poti do cilja je popravil še številne druge rekorde. Najhitreje je prevozil 100, 200, 300, 500 in 1000 kilometrov; najhitrejši je bil tudi na 100, 200, 300 in 500 milj, hkrati pa je popravil rekordno znamko v vožnji na šest, dvanajst in 24 ur.

»Zelo sem vesel in hvaležen, da mi je uspelo kljub vremenu. S tem športom se ukvarjam že 20 let in danes je bila prehrana ključ do uspeha. Vedno sem sanjal o tej magični znamki in sedaj so se sanje izpolnile,« je povedal presrečni Strasser.

Avstrijec je stari znanec ultrakolesarskih preizkušenj. Že kar šestkrat je osvojil najprestižnejšo ultrakolesarsko dirko preko Amerike – RAAM. Leta 2013 se je na njej celo spustil pod mejo osmih dni, kar do danes ostaja najboljši dosežek. Lasti si tudi rekord 24-urne vožnje na dirkališču, leta 2017 je prevozil 941,87 kilometra.

Prejšnji članekVincenzo Nibali pripravljen na povratek k Astani-Premier Tech
Naslednji članek‘El Tractor’ še vsaj dve leti ostaja član Deceuninck-Quick Stepa