Zmaga Nizozemca na Majorki, dober tudi Domen Novak

Marijn Van den Berg (EF Education-Easypost) je zmagovalec španske dirke Trofeo Ses Salines – Alcúdia. V ciljnem šprintu je premagal Ethana Vernona (Soudal – Quick Step) in Biniama Ghirmayja (Intermarché Wanty). Solidno je dirkal tudi edini Slovenec Domen Novak (UAE Emirates), ki je zelo dobro pomagal svojim ekipnim kolegom.

Danes je bila na sporedu tretja izmed šestih dirk tega tedna na Majorki, Trofeo Ses Salines – Alcúdia. Profil je omogočal boj za zmago šprinterjem, katerim pa je preglavice povzročil vzpon na Coll de Sa Batalla 40 kilometrov pred ciljem. Na omenjenem vzponu je bil v ospredju tudi Domen Novak, ki je danes imel vlogo pomočnika. Videli smo nekaj napadov, a noben izmed kolesarjev se ni bolj oddaljil glavnini. Na krajšem ravninskem delu med vrhom vzpona na Sa Batallo in spustom proti Pollenci je napadel nemški državni prvak Nils Politt (Bora Hansgrohe). Glavnina se je na spustu razbila na dva dela, zadaj je ostalo kar nekaj hitrih šprinterjev. Zadaj je ostal tudi Domen Novak, ki pa je na vzponu opravil odlično delo za kapetane svoje ekipe. Politt, ki je sicer specialist za klasike, zmagal pa je že tudi etapo na Dirki po Franciji, si je nabral že skoraj dvajset sekund prednosti, nakar so ekipe Soudal Quick Step, Intermarché Wanty in EF Education Easypost navile tempo na čelu. Tako so hitro ujeli Nemca, manjša skupina pa je skupaj prišla v zadnji kilometer.

Ekipa UAE Emirates pred štartom današnje dirke.

Cesta je bila mokra, zato je bil finale dokaj kaotičen. Rui Oliveira (UAE Emirates) in Van den Berg sta bila na prvih pozicijah že 400 metrov pred ciljno črto. Prav nizozemskega kolesarja Marijna Van den Berga ni prehitel nihče več, tako je slavil svojo največjo zmago v dosedanji karieri. Drugi je bil mladi Anglež Ethan Vernon, tretji pa afriški šampion Biniam Ghirmay. Domen Novak je končal v drugi večji skupini štiridesetih kolesarjev z zaostankom treh minut in pol.

Za Van den Berga je bila torej današnja zmaga največji uspeh kariere. Leta 2021 je zmagal dve etapi na dirki Tour de’l Avenir, istega leta pa je dobil tudi Veliko nagrado Adrie Mobil v Novem mestu. Takrat je peto mesto dosegel bivši kolesar domače novomeške ekipe David Per. Jutri je na sporedu četrta dirka na Majorki, Trofeo Andratx, kjer bo ponovno dirkal Domen Novak, začenja pa se tudi dirka Tour of Sharjah, kjer bosta Grega Bole in Matej Drinovec med prvimi favoriti za skupno zmago.

Prejšnji članekNairo Quintana zanikal govorice o upokojitvi: “Ne bom se predal”
Naslednji članekPeter Sagan napovedal slovo od cestnega kolesarstva