Zgodovinsko: Vatikan na svetovno prvenstvo pošilja svojega predstavnika

Prvič v zgodovini kolesarskih svetovnih prvenstev bo na njem nastopil tudi predstavnik najmanjše države na svetu. Vatikan namreč v boj pošilja svojega predstavnika – 40-letnega Riena Schuurhuisa.

Z 825 prebivalci in 44 hektari površine je Vatikan najmanjša država na svetu. Velik del prebivalstva v državi služi katoliški cerkvi in pravih kolesarskih ambicij nima. Prav tako je v Vatikanu prebivalstvo v večini priseljeno, kot velja tudi za tokratnega kolesarskega junaka.

Rien Schuurhuis je bil pred 40 leti rojen na Nizozemskem in je po nacionalnosti še vedno Nizozemec. A njegova življenjska pot ga je popeljala tudi v Vatikan. Poročen je namreč z avstralsko diplomatko, ki deluje v Vatikanu. Kot partnerju diplomata v Vatikanu mu je bila podarjena nacionalnost, ki mu omogoča, da v zenitu svoje kariere prvič v življenju nastopi na svetovnem prvenstvu.

Vatikan se je mednarodni kolesarski zvezi pridružil leta 2021, leto kasneje pa torej na svetovno prvenstvo že pošilja svojega prvega predstavnika.

Rien Schuurhuis je v kolesarskih krogih sicer nepoznano ime. Pri 40-letih ima za seboj nekaj let kolesarjenja v prokontinentalnih ekipah – nosil je dres ekipe Black Inc in Oliver’s Real Food. V treh letih dirkanja je nastopil na sedmih dirkah, večinoma v Aziji in Oceaniji. Njegov najboljši rezultat je deveto mesto na etapi dirke Jelajah Malaysa in etapi dirke International Tour de Banyuwangi Ijen.

Nazadnje smo ga lahko videli dirkati na lanskem nizozemskem državnem prvenstvu v vožnji na čas, kjer je zasedel 40. mesto. V cilju je za zmagovalcem Tomom Dumoulinom zaostal 5 minut in 16 sekund.

Schuurhuis bo nastopil le na cestni dirki svetovnega prvenstva, ki je na sporedu 25. septembra. Na njej bo lahko računal tudi na tehnično pomoč štirih članov, ki bodo sestavljali vatikansko moštvo. Med njimi bo tudi Valerio Agnoli, nekdanji kolesar Liquigasa in Astane, ki je v svoji karieri vozil v službi Ivana Bassa in Vincenza Nibalija.  

V Avstralijo gremo kot ambasadorji njegove svetosti. Kolesarjenje je torej znak združevanja in žrtvovanja. Papež nam je rekel: ‘Med dirko ekipa deluje skupaj in ko je sotekmovalec v težavah, mu bo pomagano.’ Sporočilo papeža je torej bistvo življenja,” je povedal Italijan.

Prejšnji članekPoroka ali svetovno prvenstvo? Španec je moral izbrati
Naslednji članekMatej Mohorič obljubil zvestobo Bahrain Victoriousu