Zeeman: »Pripravljeni moramo biti na življenje po Dumoulinu, Kruijswijku in Rogliču«

Glavni športni direktor Jumbo-Visme Merijn Zeeman je v obsežnem intervjuju za nizozemski časnik Wielerflits spregovoril o letošnji sezoni in se hkrati ozrl tudi v prihodnost. S sezono je več kot zadovoljen, pa čeprav jim je med prsti spolzela zmaga na Dirki po Franciji.

Zeeman se je strinjal z oznako, da je bil Primož Roglič najboljši kolesar v letu 2020. Po drugem mestu na Dirki po Franciji je v svoj življenjepis dodal zmago na Liege-Bastogne-Liege, nato pa sezono zaključil z ubranitvijo naslova na Dirki po Španiji.

Nizozemskega strokovnjaka pa ni navduševala le udarna trojica ekipe (Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk in Primož Roglič), pač pa ga izredno veseli napredek »druge bojne vrste«. Predstave, ki sta jih letos kazala Sepp Kuss in George Bennet bi jima v mnogih ekipah prinesla mesto kapetana na Grand Touru in tudi pri Jumbo-Vismi ju bodo morali slej ko prej uslišati.

“Druga bojna linija”. (vir: twitter)

»Rad bi omenil Seppa Kussa, ki je letos zopet močno napredoval,« je Američana pohvalil Zeeman. Kuss je bil v letošnji sezoni prvi pomočnik Rogliča na večini dirk in z njim ostajal vse do zaključka etape. Prav to mu je omogočilo, da se je naučil pomembnega dela taktike dirkanja, ki mu je do sedaj še manjkal.

»Sedaj, ko sem odvozil več dirk in več Grand Tourov vem, kaj pričakovati in to mi pomaga pri ohranjanju osredotočenosti in samozavesti,« je pojasnil 25-letnik. »Občutek imam, da imam vidnejše mesto v pelotonu in se lahko osredotočam na vožnjo v ospredju v ključnih trenutkih, kjer pa ne smem biti preveč sproščen

Kuss je v lanski sezoni večkrat poudaril, da se ne vidi kot kapetan na tritedenske dirke. Letos je mnenje močno spremenil in priznal, da si želi več dirk, kjer bi lahko vodil ekipo.

»Rad bi se osredotočil na dirke, kot so Dirka po Kataloniji, Dirka po Baskiji in Dirka po Španiji. Videli bomo, kakšni bodo načrti za leto 2021. V vsakem primeru se želim preizkusiti v več hribovitih etapnih dirkah,« je pojasnil svoje želje.

Sepp Kuss si želi več možnosti za naskok na skupno zmago. (vir: twitter)

Po mnenju Zeemana je Kuss še vedno »nedokončan izdelek«. V moštvu sicer močno napreduje, a nekateri aspekti dirkanja mu še manjkajo.

»Skupaj smo našli ključ, kako najbolje razvijati Seppa, a proces še zdaleč ni dokončan. Če želiš biti zmagovalec Grand Toura moraš biti sposoben dirkati zelo hitro in se dobro regenerirati. Osvojiti moraš vse aspekte dirkanja,« je pojasnil Nizozemec.

»Sepp je osvojil že številne, a zagotovo ne vseh, zato moramo z njim delati tudi v prihodnjih letih. Morda je prav Sepp kolesar, ki bo čez nekaj let prevzel vajeti iz rok Primoža, Toma in Stevena

Bennett bi lahko osvojil Vuelto

Zeeman ni pozabil niti na Georga Bennetta, ki bi moral letos dobiti prvo priložnost za vodenje ekipe na Grand Touru. Kot kapetan je bil predviden na Dirki po Italiji, a nato v zadnjem trenutku spremenil koledar dirk. Zaradi poškodbe (in prestopa) Laurensa De Plusa, ki je bil mišljen za nastop na Touru, je njegovo mesto prevzel Bennett in tako nastop v Italiji zamenjal z odhodom v Francijo.

»Želim omeniti tudi Georga Bennetta. Letos je naredil velik korak naprej v svojem razvoju,« je 30-letnika pohvalil Nizozemec. Zeeman verjame, da bi Bennett lahko kandidiral za zmago na Vuelti, če ne bi nastopil na Touru. »Prvi dan na Dirki po Franciji je grdo padel. Poškodbo je zdravil vse do Dirke po Španiji. Tam bi lahko presenetil svet,« je prepričan 41-letnik.

George Bennett bi moral voditi ekipo na Giru, a tik pred zdajci spremenil koledar dirk. (vir: twitter)

Prihodnost se gradi že danes

Poleg že omenjene dvojice pa Zeeman v ekipi vidi kar nekaj mladih talentov, ki so sicer še daleč od kapetanske vloge, a bi jo lahko nekoč dosegli. Na Dirki po Španiji je letos navdušil mladi Danec Jonas Vingegaard, medtem ko bi moral biti Tobias Foss eden glavnih pomočnikov Kruijswijka na Giru, a je Jumbo-Visma dirko predčasno končala.

Ekipi se v prihodnji sezoni pridružuje še en talentiran hribolazec. Iz vrst Sunweba prihaja 25-letni Sam Oomen, ki je pri nemški ekipi dolgo časa nudil pomoč Tomu Dumoulinu, v letošnji sezoni pa je na Giru podpiral Wilca Keldermana.

»Vedno imamo dolg seznam kolesarjev, ki jih spremljamo. Spremljali jih bomo tudi v prihodnji sezoni. Nekaj je jasno: v naslednjih desetih letih želimo biti najboljša ekipa na svetu. Za to potrebujemo močno zasedbo, kar pomeni, da moraš vedno razmišljati na kratek in dolg rok,« je povedal Zeeman.

»Zelo težko je napovedati razvoj talenta. Nekateri naredijo velike korake, medtem ko drugi potrebujejo nekaj več časa. A bodite prepričani, da že delamo na ekipi za leto 2025. Zagotovo drži, da mora biti življenje po Dumoulinu, Kruijswijku in Rogliču,« je še dodal.

Prejšnji članekMiguel Angel Lopez okrepil Movistar
Naslednji članekPeter Sagan se ne ozira na kritike: »Dirkam zase in z rezultati sem zadovoljen«