Zastrašujoča ekipa Belgije, ki odhaja na olimpijske igre branit zlato

Belgijci so kolesarska velesila in bodo na olimpijadi v Tokiu upali na ponovitev uspeha izpred petih let. Tedaj je konkurenco na cesti ugonobil Greg Van Avermaet, ki bo nastopal tudi letos, a še zdaleč ne bo več prvi zvezdnik moštva.

Belgijci imajo na cestni dirki v Tokiu zagotovljenih pet mest, ki jih bodo zapolnili kvalitetni kolesarji z znanjem vožnje v klanec. S traso, ki bo postregla s skoraj 5000 višinskimi metri, se bodo spopadli Wout van Aert, Remco Evenepoel, Greg Van Avermaet, Tiesj Benoot in Mauri Vansevenant.

Glavna favorita za visoka mesta bosta Wout van Aert in Remco Evenepoel, predvsem slednji je eden boljših kolesarjev na klanec v karavani in bo zagotovo upal na osvojitev medalje. Trasa je za Van Aerta morda celo prezahtevna, da bi lahko v cilj prišel z najboljšimi, zagotovo pa bo eden zadnjih kolesarjev, ki bo ostal ob Evenepoelu.

Greg Van Avermaet ima za seboj slabo sezono, tudi leta mu ne prizanašajo več, a kot branilec zlate medalje je častno prejel mesto v peterici. Tudi Tiesj Bennot se ne more letos pohvaliti z veliko odmevnimi rezultati, a tako kot Van Avermaet velja za specialista za klasike. Dvojica bo verjetno svoje delo opravljala v prvi polovici dirke, ko bo potrebno kapetana varovala pred vetrom.

Morda največje presenečenje v zasedbi je Mauri Vansevenant, mladi član Deceuninck-Quick Stepa, ki v svoji karieri še nima odmevnega rezultata, a letos kaže izjemno formo. Navdušil je na Dirki po Baskiji, kjer je dobro držal tempo Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja in tako dokazal, da je lahko zelo uporaben pomočnik v gorah.

Trasa cestne dirke (zgoraj) in kronometrske preizkušnje (spodaj). (vir: twitter)

Belgijski navijači v zasedbi sicer pogrešajo Jasperja Stuyvena ali Tima Wellensa. Prvi ima za seboj zelo dobro leto, vrhunec katerega je zagotovo zmaga na spomeniku Milano-San Remo. A Stuyven se po svojih karakteristikah uvršča v podobno kategorijo kot Van Avermaet in Benoot in preprosto je zanj zmanjkalo prostora.

Tim Wellens se je v preteklih sezonah dokazal kot dober hribolazec, ki lahko drži tempo najboljših in bi bil zagotovo eden boljših pomočnikov kapetanov, a Belgijec v letošnji sezoni ne dosega standarda, ki ga je kazal v preteklih letih in mesto v peterici se mu je izmuznilo.

Postava za cestno dirko:

  • Remco Evenepoel
  • Wout van Aert
  • Tiesj Benoot
  • Greg Van Avermaet
  • Mauri Vansevenant

Belgijci bodo na kolajno upali tudi na kronometrski preizkušnji. V boj s Primožem Rogličem, ki bo branil slovenske barve, se bosta podala Remco Evenepoel in Wout van Aert, ki spadata med najboljše kronometriste sveta.

Postava za vožnjo na čas:

  • Wout van Aert
  • Remco Evenepoel
Prejšnji članekKolesarji se bodo zaleteli v Alpe
Naslednji članekZataknjen tovornjak ogroža zaključek današnje etape