Zaključna vzpona razbila glavnino, še drugič slavil Ulissi

Diego Ulissi je zmagovalec trinajste etape Dirke po Italiji. Član UAE Emiratesov je v cilj prišel z izjemno zredčeno glavnino, v kateri so se za etapno zmago udarili hribolazci. Za zmago je šprintal tudi »rožnati« Joao Almeida, a moral premoč priznati Ulissiju.

Trinajsta etapa je ob pogledu na profil obljubljala relativno miren dan v glavnini, saj je bila povsem ravna do zadnjih štirideset kilometrov. Tam so morali kolesarji premagati dva kratka, a strma vzpona četrte kategorije. Glavnina se je začela trgati in šprinterji so se poslovili od boja za etapno zmago.

Današnji načrt ubežnikov je bil, da na zadnja vzpona pridejo s čim večjo prednostjo pred glavnino in tam obračunajo za etapno zmago. Plan so jim kmalu začele rušiti ekipe šprinterjev, ki so današnji dan označile za šprinterski.

Prvi vzpon je bil dolg štiri kilometre, njegov povprečni naklon pa je znašal 7 odstotkov. Na njem je tempo navila Bora-hansgrohe, ki se je želela znebiti konkurentov Petra Sagana. Načrt jim je uspel zelo dobro, saj je glavnino kmalu izpustil Arnaud Demare, z njim pa tudi preostanek njegovega moštva.

Tik pred vstopom na zadnji vzpon je Demare ob pomoči ekipe zopet prišel v glavnino, a že nekaj minut kasneje so se začeli novi napadi. Ti so ga zopet izgnali iz čela dirke in Saganu se je odprla pot do zmage. Vendar pa tudi Slovak kmalu ni več uspel slediti tempu, ki ga je na klancu narekoval Deceuninck-Quick Step.

V zaključek je tako skupaj prišla skupina favoritov za končno zmago z nekaterimi pomočniki. Vsi šprinterji so že izpustili čelo dirke, tako da so se v šprintu udarili tisti nekoliko hitrejši hribolazci. Največ moči je premogla trojica kolesarjev, ki so jo sestavljali Diego Ulissi, Joao Almeida in Patrick Konrad. Z nekaj centimetri prednosti je drugo etapno zmago na letošnji dirki slavil Ulissi, drugi je bil Almeida, tretji pa Konrad.

Almeida je z današnjim drugim mestom na svoj račun zbral nekaj bonifikacijskih sekund, natančneje šest, in tako še povečal prednost v skupnem seštevku. Ta pred jutrišnjim kronometrom znaša 40 sekund pred Wilcom Keldermanom in 49 pred Pellom Bilbaom.

Prejšnji članekŽiga Jerman od prihodnje sezone član Androni-Giocattolija
Naslednji članekMatthews po odhodu z Gira testiran še dvakrat, obakrat negativen