Zadnja etapa postregla z dramo, a tudi pričakovanim razpletom

Zaključne etape tritedenskih dirk so redko tako dramatične, kot je bila današnja. Za popestritev dogajanja je poskrbela šesterica ubežnikov, ki je v zadnjem kilometru dopustila, da jo je glavnina ujela, a vseeno sama obračunala za etapno zmago.

Dobri sto kilometrov dolga zaključna etapa Dirke po Španiji se je pričela s tradicionalnim poziranjem objektivom, v središču pozornosti pa je bil jasno zmagovalec španskega kroga Sepp Kuss (Jumbo-Visma).

Nizozemska ekipa je Američana pospremila do središča Madrida, kjer pa so se napadi začeli še pred prvim prehodom ciljne črte. Jumbo-Visma tako ni dobila običajne priložnosti, da glavnino popelje v mestni krog, a Nizozemci se s tem niso obremenjevali.

Takoj ob vstopu v mestni krog se je iz glavnine odcepila skupina kolesarjev, ki se je nekaj kilometrov kasneje še povečala. V ospredju je naposled ostala šesterica kolesarjev, med njimi pa so bili eni najmočnejših kolesarjev na dirki.

Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) si je znova zaželel bežanja, ob sebi pa je imel še Filippa Ganno (Ineos Grenadiers), Lennarda Kamno in Nica Denza (oba Bora-hansgrohe), Ruija Costo (Intermarche-Circus-Wanty) in glavnega favorita za današnjo zmago Kadena Grovesa (Alpecin-Deceuninck).

Šesterica si je priborila okoli 20 sekund prednosti, a v glavnini ni bilo pravega pobudnika za lov in prednost se iz kroga v krog ni spreminjala. Šele v zadnjem krogu so v ozadju resneje stopili na pedala, a prednost se je topila prepočasi in vse je kazalo, da se bo za zmago udarila ubežna šesterica.

V zadnji kilometer so vstopili s prednostjo, a sloge ni bilo več. Raztegnili so se preko celotne širine ceste in dopustili, da jih je glavnina ujela.

Remco Evenepoel pa še ni rekel zadnje. Znova je napadel, a s pospeševanjem v prvi vrsti le pripravil izjemen lead-out Kadenu Grovesu, ki je darilo sprejel odprtih rok. Avstralec je v zaključku pričakovano prešprintal tekmece in prišel do nove zmage na zanj izjemno uspešni Dirki po Španiji.

Sepp Kuss v objemu sotekmovalcev preko ciljne črte

Slabe pol minute za zmagovalcem se je preko ciljne črte zapeljala celotna zasedba Jumbo-Visme. Složni, z rokami preko ramen in širokimi nasmeški na obrazu so Seppa Kussa pospremili do največjega uspeha v karieri.

Američan je tako tudi uradno postal zmagovalec Dirke po Španiji, nekaj, česar si še pred tedni ni mogel predstavljati. V središču Madrida je visoko dvignil pokal zmagovalca.

Za Jumbo-Vismo je izjemno uspešna Dirka po Španiji, ki so jo skladno z željami osvojili. A ne le to, uspeh so dopolnili z drugim mestom Jonasa Vingegaarda in tretjim Primoža Rogliča. Dominacija v karavani je tako dodobra potrjena.

Z osvojitvijo rdeče majice pa je nizozemska ekipa dosegla še en cilj. Postala je prva ekipa v zgodovini, ki je v eni sezoni osvojila vse tri Grand Toure. A ne le to, uspelo jim je kar s tremi različnimi kolesarji.  

Prejšnji članekPrimož Roglič: “Lepo je videti, kako se fantje, kot sta Jonas in Sepp, razvijajo in prevzemajo mojo vlogo”
Naslednji članekSepp Kuss po zgodovinski zmagi na Dirki po Španiji: “Živim sanje”