Začenja se mini Dirka po Francija z obema glavnima akterjema

Dolgo pričakovana dirka Pariz-Nica se začenja. Prvi dan bo na sporedu 169-kilometrska etapa, v kateri bodo v ospredju predvsem šprinterji. A kolesarski svet precej bolj pogleduje v prihodnje dni, ko se bosta na francoskih vzponih udarila Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard.

Po lanskem epskem boju med Tadejem Pogačarjem (UAE Emirates) in Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma), navijači letos pričakujemo nove izjemne boje v sklopu Dirke po Franciji. A še preden se začne največja dirka sezone, bomo oba kolesarja lahko pospremili na dirki Pariz-Nica, ki jo mnogi označujejo za mini Dirko po Franciji.

V La Verrieru na obrobju Pariza se danes začenja osemdnevna dirka, ki pogosto namigne, kdo bi letos poleti lahko računal na rumeno majico. V ospredju bo zagotovo boj med Pogačarjem in Vingegaardom, ki bo zmagovalcu ponudil tudi psihološko prednost pred nadaljevanjem sezone. Dvojica se namreč nato do Toura ne bo več srečala.

V pričakovanju epskih bojev

VIngegaard in Pogačar sta lani prikazala nekaj izjemnih bojev. Kako bo tokrat? (vir: twitter)

Kolesarski navdušenci so komaj čakali na začetek Pariz-Nice. Končno bo mogoče na delu na isti dirki spremljati kolesarja, ki sta sezono začela v vrhunski formi. A konkurenca na vseh preteklih dirkah je bila precej šibkejša od te v Franciji in šele naslednji teden bo zares razjasnil, kam se uvršča kdo.

Dirka bo postregla s precej vzpenjanja. Prvi dve etapi bosta ravninski, po ekipnem kronometru tretji dan pa sledijo le razgibane in gorske etape.

Zanimivi bosta predvsem zadnji dve etapi. V sedmi bodo kolesarji dan zaključili z vzponom na Col de la Couillole, ki s 15,8 kilometra in povprečnim naklonom 7,3 % sodi v prvo kategorijo. Dan kasneje pa bodo etapo končali v dolini na promenadi v Nici, a bodo pred tem morali premagati 2500 višinskih metrov, vključno z dvema vzponoma 1. kategorije.

Kaj prinaša nova oblika ekipnega kronometra?

Precej več kot o samih vzponih, se je pred dirko govorilo o ekipnem kronometru, ki ga bomo videli v tretji etapi. Obe ekipi sta na dirko pripeljali močno zasedbo za kronometer, pri čemer nekoliko prevladuje Jumbo-Visma.

Moč ekipe pa bo tokrat precej manj pomembna, kot smo tega vajeni. Pariz-Nica bo namreč premierno preizkusila nov format beleženja časa na kronometru. Tokrat se ne bo štel čas četrtega kolesarja v cilju, pač pa se bo vsakemu kolesarju štel njegov čas.

Kaj to pomeni za ekipno taktiko?

Koliko časa bo ekipa vozila skupaj v novi obliki kronometra? (vir: twitter)

Zagotovo ekipe ne bodo več za vsako ceno v ospredju držale štirih kolesarjev, pač pa se bodo “odvečne teže” znebile takoj, ko bo to mogoče. Pričakujemo lahko, da bodo na ciljno ravnino najboljši kolesarji prišli sami ali pa le z enim pomočnikom.

Nič nenavadnega ne bi bilo niti, da bi Pogačar in Vingegaard “pokurila” vse pomočnike in v prvih kilometrih preskakovala menjave, nato pa v zaključila preizkušnjo v slogu individualnega kronometra.

Zanimivo bo videti, kako se bodo ekipe lotile nove oblike kronometra. Zagotovo bomo priča številnim različnim taktikam, ki se bodo šele na koncu dneva dokazale kot uspešne ali zgrešene.

Zastrašujoča štartna lista

Na francosko dirko, ki nekako označuje začetek priprav na Dirko po Franciji, so prišla številna največja kolesarska imena. Omenili smo že Jonasa Vingegaarda in Tadeja Pogačarja, ki bosta lahko računala na po enega slovenskega pomočnika. V rumenem dresu bo nastopal Jan Tratnik, barve UAE Emiratesov pa bo branil Domen Novak.

V boj za skupno zmago se bo skušal vmešati tudi Simon Yates (Jayco Alula), ki je lani navdušil na zadnji etapi dirke. Tu je tudi Dani Martinez (Ineos Grenadiers), ki naj bi bil letos glavni adut Britancev na Dirki po Franciji.

Presenetita lahko tudi dvakratni zmagovalec Pariz-Nice Max Schachmann (Bora-hansgorhe) in Romain Bardet (DSM), ki v dresu nemške ekipe končno zopet dosega vidne rezultate. Domače apetite bosta skušala zadovoljiti tudi David Gaudu (Groupama-FDJ) in Pierre Latour (TotalEnergies).

Imen za skupno razvrstitev pa tu še ne zmanjka. Visoko bo meril tudi Jack Haig (Bahrain Victorious), tihi adut pa je tudi Neilson Powless (EF Education-EasyPost).

Prejšnji članekMatej Mohorič Strade Bianche končal na 6. mestu, zmaga v roke Pidcocka
Naslednji članekPogačar ujel odbitne sekunde, prva etapa Timu Merlieru