Yates z etapno zmago odščipnil nekaj sekund Bernalu, ki povečuje prednost pred Carusom

Simon Yates je z napadom na zadnjem vzponu prišel do etapne zmage in se zagrizel v prednost Egana Barnala. Kolumbijec je uspel omejiti izgubo do Britanca, hkrati pa povečal prednost pred drugouvrščenim Damianom Carusom.

Zaključni vzpon na Alpe di Mera je pričakovano postregel z veliko akcije. BikeExchange je s celodnevnim delom na čelu glavnine pripravil teren za pričakovan napad Simona Yatesa (BikeExchange).

Slabih deset kilometrov vzpona s povprečnim naklonom 9 odstotkov je ponujalo obilico priložnosti za napad in ustvarjanje razlike do tekmecev. Že zelo zgodaj se je iz okrnjene skupine favoritov odcepil Simon Yates, kmalu pa so se mu pridružili še George Bennett (Jumbo-Visma), Aleksandr Vlasov (Astana-Premier Tech), Damiano Caruso (Bahrain Victorious) in Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step).

Egan Bernal (Ineos Grenadiers) se na napad ni odzval in je ob pomoči dveh pomočnikov le nadaljeval v zadanem tempu ter omejeval izgubo. Skupinica v ospredju se je kmalu razdrla, Yates se je ponovno oddaljil, preostali pa so počasi bili ujeti s strani Danija Martineza (Ineos Grenadiers), ki je danes opravil odlično delo za Bernala.

Ko je Martinez odpadel, je Bernal nemudoma pospešil in se podal v lov za Yatesom. Ob sebi je imel še Almeido, preostali tekmeci pa niso uspeli držati tempa rožnate majice. Yates je imel danes dovolj moči, da je zdržal vse do cilja, medtem ko je Bernal v zadnjem kilometru nekoliko popustil in si nabral dodatnih nekaj sekund zaostanka.

Britanec se tako veseli etapne zmage. Na drugem mestu se je po dobrem zadnjem kilometru v cilj pripeljal Almeida, Bernal pa je zasedel tretje mesto. Za Yatesom je zaostal 28 sekund, kar pomeni, da je član BikeExchanga vključno z bonifikacijskimi sekundami svoj zaostanek zmanjšal za 34 sekund.

Bernal se sicer lahko veseli, da je na klancu ostal miren in se ob napadu Yatesa ni pretirano vznemiril. Tako je uspel omejiti izgubo in ostaja trdno v vodstvu. Hkrati pa je s pospeševanjem v zaključku uspel narediti nekaj razlike do drugouvrščenega Carusa, ki si je danes nabral dodatnih osem sekund zaostanka.

Jutri je na sporedu zadnja gorska etapa, ki bo postregla še z veliko več vzpenjanja kot današnja. Pričakujemo lahko podobno taktiko BikeExchanga, ki bodo skušali čim prej osamiti Bernala in pripraviti teren za napad Yatesa. Britanec bo sicer moral zaviti močno v rdeče, da bo uspel nadoknaditi večji del zaostanka, ki bi ga lahko potem povsem izničil na nedeljskem kronometru.

Zanimiv bo tudi boj za drugo mesto, saj ima Caruso na drugem mestu le še 20 sekund prednosti pred Yatesom in glede na današnji dan izgleda celo v podrejenem položaju. Italijan v gorah tudi kmalu ostane osamljen, saj je njegovo moštvo močno okrnjeno, hkrati pa pomočniki moči porabijo že na terenu, ki vodi do vzpona.

Kakorkoli se bo razpletla letošnja dirka, smo gledalci lahko veseli, da nas čakata dva dni spektakla!

Prejšnji članekPetru Saganu naložena kazen za ‘ustrahovanje’ tekmecev
Naslednji članekBernal po današnji etapi zadovoljen: »Želim imeti dobre noge za kronometer«