Wout Van Aert najhitrejši na klasiki Gent-Wevelgem

Po nekaterih razočaranjih na začetku sezone je Wout van Aert danes dobil razlog za veselje. Najhitreje je namreč opravil s traso belgijske klasike Gent-Wevelgem, ki mu je služila kot generalka pred drugim spomenikom sezone Dirko po Flandriji.

Dolgo pričakovano prvo zmago na klasiki v letošnji sezoni je Wout van Aert (Jumbo-Visma) dobil s šprintom v zadnjih metrih trase. Med preživelo sedmerico ni manjkalo kvalitetnih kolesarjev, ki znajo biti hitri v zaključku, a Belgijec danes ni dopustil novega presenečenja.

Prva resnejša selekcija se je naredila že po dobri polovici dirke, ko se je iz glavnine odcepila dvajseterica kolesarjev in ustvarila zajetno prednost pred zasledovalci. Veter je šel na roko ubežnikom, saj je oteževal lov v ozadju, hkrati pa so na čelu dirke ubežniki delovali zelo složno in prednost je vztrajno rasla.

Štirideset kilometrov do cilja je sledila še druga večja selekcija, ko je skupaj ostalo le še devet kolesarjev. Poleg Van Aerta so bili v vodilni skupini še Giacomo Nizzolo (Qhubeka Assos), Matteo Trentin (UAE Emirates), Michael Matthews (BikeExchange), Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Nathan Van Hooydonck (Jumbo-Visma), Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step) in Danny van Poppel (Intermarche-Wanty Gobert).

Šestnajst kilometrov do cilja sta iz čela dirke izpadla Van Poppel in Bennett. V ospredju je ostala sedmerica kolesarjev, ki je skupaj zdržala vse do zaključka dirke.

S šprintom je prvi začel Küng. Švicar je pedala pohodil že 300 metrov pred ciljem, a kmalu ostal brez moči. Brez večjih težav je s konkurenco nato opravil Van Aert in slavil z dobro dolžino kolesa prednosti pred Nizzolom in Trentinom.

»Bil je hiter šprint, saj smo imeli veter v hrbet vse od zadnjega spusta dalje, zato smo lahko začeli šprintati že zgodaj. Vse se je izšlo perfektno in nihče me ni prehitel,« je po dirki povedal Van Aert.

»Ker je bila skupina le dvajsetih kolesarjev, smo morali opraviti veliko menjav na čelu. Celoten dan je bil veter s strani, nikoli ni zares nehal. Vloženo je bilo veliko truda, a zagotovo je bilo vredno.«

Na dirki smo imeli svojega predstavnika tudi Slovenci. Luka Mezgec (BikeExchange) se je v prvi polovici vozil zelo dobro, bil tudi član vodilne večje skupine, a imel nato nekaj težav s kolesom in zaostal za čelom dirke. Kasneje se ni več uspel vrniti v ospredje in je predčasno končal z dirko.

Prejšnji članekMohorič zadnjo etapo končal na drugem mestu, pred njim le De Gendt
Naslednji članekVIDEO: Kolesar že naslonjen na ogrado, do hude nesreče so manjkali milimetri