Wellens dvignil kvoto zmag, favoriti preživeli miren zaključek

Tim Wellens je dosegel še drugo etapno zmagi na svoji prvi Dirki po Španiji. Belgijec je na zaključnem vzponu uspel odbiti napade konkurentov in za nekaj metrov slavil zmago. Favoriti so v cilj prišli štiri minute kasneje, med njimi ni bilo časovnih razlik.

Prva izmed treh etap, ki napovedujejo uspeh ubežnikov, se je odvila v skladu s pričakovanji. V beg se je podala majhna skupina kolesarjev, za katero se dolgo ni vedelo, ali bo uspela prednost zadržati do cilja.  

Petdeset kilometrov do cilja so tempo glavnine začele dvigovati ekipe, ki so zamudile vstop v beg, a so vseeno upale na etapno zmago. Sprva je na čelo prišla Astana, a prave pomoči ni dobila. Nato je glavnino naprej vlekla celotna ekipa Total Direct Energiea in uspešno topila prednost ubežnikov.

Dvajset kilometrov do konca je zaostanek glavnine padel pod minuto in pol, a skupaj s sekundami se je zmanjševalo tudi število kolesarjev, ki bi lovili beg. Ko je na čelu ostal le še en kolesar francoske ekipe, se je beg zopet začel oddaljevati, v ozadju pa ni bilo nikogar, ki bi glavnino popeljal do ubežnikov.

Kolesarji na čelu dirke so tako obračunali med seboj. Šesterica se je za dobrih deset kilometrov raztrgala na dva dela, a se tik pred finalnim vzponom zopet združila. Tempo se je nato močno dvignil, slediti so uspeli le Tim Wellens, Michael Woods, Zdenek Štybar in Dylan Van Baarle.

Prvi je napadel Welllens, ki je prišel do nekaj metrov prednosti, a ga je kmalu ujel Woods. Dvojica je bila najmočnejša in jasno je bilo, da se bosta kolesarja med seboj udarila za zmago. V zavitih zadnjih metrih je bila zelo pomembna postavitev skozi ovinke. Bolje je bil postavljen Wellens, ki je na zadnjem ovinku uspel zapreti krajšo pot Woodsu.

Za Belgijca, ki na Vuelti letos debitira, je to že druga etapna zmaga, prav lahko pa se zgodi, da bo na svoj račun dodal še kakšno. V naslednjih dveh dneh bodo namreč na delu zopet ubežniki, med katerimi pričakujemo tudi Wellensa.

Primož Roglič je skupaj z ostalimi favoriti danes preživel miren dan. Vse do zadnjih 500 metrov pravega dirkanja v glavnini ni bilo. Tik pred ciljem je sicer napadel Dan Martin, a vsi kolesarji so bili pripravljeni na napad. V skupnem seštevku tako ni prišlo do sprememb, še naprej vodi Roglič, ki ima 39 sekund prednosti pred Richardom Carapazom.

Prejšnji članekRoglič: »Bolje biti nekaj sekund spredaj, kot loviti zaostanek.«
Naslednji članekMadrid Challenge letos še etapo daljši