Vse je nared za svetovno prvenstvo v ciklokrosu

Sezona ciklokrosa bo ta konec tedna dosegla vrhunec. Na Nizozemskem se bo odvilo svetovno prvenstvo, na katerem bomo zopet videli težko pričakovani boj med Mathieujem van der Poelom in Woutom van Aertom.

Preden se kolesarji dokončno posvetijo cestni sezoni, jih bomo še zadnjič v sezoni spremljali na blatnih trasah ciklokrosa. V Hoogerheidu na Nizozemskem bodo potekali boji za mavrično majico v vseh kategorijah, najbolj pričakovana pa je seveda moška članska dirka.

Že v petek smo videli prvo preizkušnjo. V mešani štafeti, disciplini, ki je luč sveta v ciklokrosu ugledala lani, so slavili Nizozemci, ki pa v svojih vrstah niso imeli prvega zvezdnika Mathieuja van der Poela. Ta je namreč hranil moči za nedeljsko preizkušnjo.

Urnik dirk

Ženske mladinke 4. februar11:05
Moški U-234. februar13:05
Ženske članice4. februar15:05
Moški mladinci5. februar11:05   
Ženske U-235. februar13:05
Moški člani5. februar13:05

Moška konkurenca

Moška članska dirka bo vrhunec dogajanja v Hoogerheidu. V nedeljo ob 13.05 se bodo podali v lov za naslovom svetovnega prvaka. Največ se seveda pričakuje od Mathieuja van der Poela in Wouta van Aerta, ki sta prva favorita za zmago. Le na dveh dirkah, kjer sta nastopila letos, ni slavil eden izmed njiju.

Mathieu van der Poel bo lovil že svojo 5. mavrično majico, medtem ko ima Wout van Aert v svoji vitrini eno manj. Glede na predstave v letošnji sezoni stavnice napovedujejo nekaj malega več možnosti Belgijcu, čeprav je Van der Poel v zadnjem času močno dvignil svojo formo.

Aktualnega svetovnega prvaka in člana velike trojice Toma Pidcocka na svetovnem prvenstvu ne bo. Britanec je skupaj s trenerjem sklenil, da se raje nekoliko prej osredotoči na cestno dirkanje in priprave na spomladanske klasike.

Ženska konkurenca

Podobno kot pri moških, tudi v ženski konkurenci že večino leta spremljamo boj le dveh kolesark. Nizozemski čudežni deklici Puck Pieterse in Fem van Empel pri le 20. letih že dominirata svetu ženskega ciklokrosa.

Mladenki bosta prvi favoritinji tudi na domačem svetovnem prvenstvu, pri čemer stavnice nekaj več možnosti napovedujejo Van Empel, ki je v tej sezoni zbrala štiri zmage več od največje tekmice. Nizozemka je tudi aktualna svetovna prvakinja do 23 let, tokrat pa bo prvič napadala mavrično majico v članski kategoriji.

Na štartni listi bo še nekaj deklet, ki bi lahko posegle po zmagi. Predvsem to velja za izkušeno Lucindo Brand, ki je že bila najboljša leta 2021 in po navadi blesti na velikih dirkah.

Prenos obeh članskih dirk si bo mogoče ogledati na programu Eurosport 2.

Prejšnji članekSpomenik Milano-San Remo se ne bo več začenjal v Milanu
Naslednji članekMathieu van der Poel po izjemnem boju z Woutom van Aertom do naslova svetovnega prvaka