VIDEO: Laruns ostaja slovenski, Pogačar do etape, Roglič v rumeno

Kakšen dan v Pirenejih. Karavana je današnjo etapo končala v Larunsu, ki ostaja slovenski. Pred dvema letoma je tu slavil Primož Roglič, danes pa je roke najvišje dvignil Tadej Pogačar. V šprintu peterice je bil najmočnejši, do drugega mesta pa je prišel Roglič. Slednji je danes uspešno zlomil Adama Yatesa in se kot prvi Slovenec oblekel v rumeno majico.

Po dolgem boju za vstop v beg se je devetdeset kilometrov do cilja Marc Hirschi le odcepil od glavnine in sam bežal vse do zadnjih kilometrov. Švicar si je privozil že štiri minute in pol prednosti, ki so ob prečenju prelazov počasi kopnele.

Zadnji vzpon je prevozil dobre pol minute pred glavnino. V ozadju ga je lovila četverica favoritov, ki se je oblikovala ob napadu Tadeja Pogačarja. Poleg »Gorenjskega volka« so bili še Roglič, Egan Bernal in Mikel Landa.

Že nekaj metrov prej je zaostal Adam Yates, ki je virtualno začel izgubljati rumeno majico. Prednost Rogliča je namreč rasla in postalo je jasno, da bo, če ne težav, Roglič novi vodilni na dirki.

Na vrhu vzpona so bile na voljo bonifikacijske sekunde, osem jih je pobral Hirschi, za preostale pa sta se spopadla Roglič in Pogačar. Slovenca sta se po nerodnosti Pogačarja zaletela in le spretnost je 21-letnika ohranila na kolesu. Zamere med obema ni bilo, Roglič se je opravičil in četverica se je skupaj podala v lov na ubežnika.

»Takoj sem se opravičil,« je po etapi povedal Roglič. »Skoraj bi se sama izločila, na koncu je bilo na srečo vse v redu.«

V dolino so prišli s 25 sekundami zaostanka, a na ravnini lepo sodelovali in prednost Švicarja tri kilometre do cilja povsem izničili. Peterica se je nato skupaj odpeljala v zadnji kilometer, prvi je s šprintom začel Hirschi, sledil mu je Pogačar, ki je iz zavetrja prenesel več hitrosti in smuknil mimo Švicarja. Današnjega ubežnika je prehitel tudi Roglič in Slovenija se je lahko veselila druge dvojne zmage na letošnjem Touru.

Prvi Slovenec v rumeni majici. vir: twitter

»Najprej bi rad čestital Tadeju, danes sva zamenjala položaje od zadnjič. Bil je izjemno močen in še enkrat mu čestitam,« je po etapi povedal Roglič. Seveda je pokomentiral tudi vodstvo v skupnem seštevku: »Rumena majica je tu, prvi cilj je izpolnjen. Zagotovo bi jo rad imel tudi v Parizu

Po vprašanju, ali se s Pogačarjem pred etapo zmenita, kdo bo na koncu zmagal, je Roglič povedal: »Ko bi bilo vsaj vse tako lahko. Očitno smo Slovenci poleg Kolumbijcev postali kolesarska velesila. Res sem vesel.«

Prejšnji članekPogačar z neverjetnim vzponom pokazal zobe, etapna zmaga Petersu
Naslednji članekPrvi prosti dan in bitka z nevidnim nasprotnikom