Van der Poel ugnal Van Aerta in si zagotovil četrto mavrično majico

V Ostendu smo še drugi dan zapored videli nizozemsko prevlado. Mathieu van der Poel je postal zmagovalec moške članske dirke, med dekleti do 23 let pa je slavila Fem van Empel. Tako so vsi štirje naslovi svetovnih prvakov potovali v roke Nizozemcev.

Najbolj pričakovana dirka svetovnega prvenstva v ciklokrosu ni razočarala. Glavna favorita Wout van Aert in Mathieu van der Poel sta prikazala izjemen boj in še enkrat več dokazala, da sta brez konkurence.

Dirko je bolje začel Belgijec, ki si je v prvem krogu uspel izboriti mesto na čelu skupine. Sledil mu je Van der Poel in dvojec si je hitro ustvaril udobno prednost pred zasledovalci. Jasno je bilo, da bomo današnjega zmagovalca iskali med vodilnima kolesarjema, ki sta prvi krog končala povsem skupaj.

V drugem krogu pa se je začela drama. Na pesku je v težave prvič zašel Van der Poel, ki je zaradi izgube hitrosti moral razjahati kolo, medtem ko je Van Aert peščeni odsek uspel v celoti prevoziti in si tako priboril nekaj metrov prednosti. Ko je Van der Poel nekaj minut kasneje še grdo padel, se je prednost povečala na 15 sekund in pred Nizozemcem je bila težka naloga.

V tretjem krogu pa se je Van der Poelu nasmehnila sreča. Izjemno hitro je uspel nadoknaditi zaostanek za svojim rivalom in ga nato celo prehiteti. Kmalu je postalo jasno, kaj je razlog za padec hitrosti Van Aerta. Belgijcu je počila sprednja zračnica, zaradi česar je bil prisiljen v menjavo kolesa, ki ga je stala še dodatnega zaostanka.

V nadaljevanju dirke je Van der Poel uspešno nadzoroval prednost in jo iz kroga v krog še nekoliko povečeval. Van Aert je v pesku imel nekaj več težav, večkrat je moral stopiti s kolesa in zaostanek je vztrajno rasel.

Van der Poel je v cilj prišel s 37 sekundami prednosti pred Belgijcem in si tako priboril še tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka, skupno ima sedaj že štiri.

»Počena zračnica Van Aerta je bila nekoliko srečna zame, saj sem se lahko vrnil, a v tistem trenutku nisem mislil, da je dirka že odločena,« je po zmagi povedal Van Der Poel.

»Proga se je spremenila in postala nekoliko hitrejša na peščenem odseku in zato sem se počutil bolje. Občutil sem, da imam boljše noge in vsak krog sem se v pesku izboljševal. Dober občutek se je večal iz kroga v krog in to je danes naredilo razliko,« je še dodal novi-stari svetovni prvak.

V ozadju dirke smo spremljali tudi zanimiv boj za tretje mesto, ki sta ga prikazala Toon Aerts in Tom Pidcock. Slednji je celotno dirko lovil tretjeuvrščenega Aertsa in ga naposled tudi ujel ter prehitel. A Belgijec je nato v pesku prikazal izjemno vožnjo, se izstrelil mimo Britanca in prišel do zajetne prednosti. Pidcock do cilja ni več uspel zmanjšati zaostanka in zadovoljiti se je moral s četrtim mestom.

Van Empelova do prvega naslova svetovne prvakinje

Fem van Empel si je na dirki kolesark do 23 let privozila prvi naslov svetovne prvakinje. Nekdanja nogometašica je odločilno razliko naredila v zadnjem krogu, ko je v pesku prikazala veliko boljšo vožnjo od tekmic.

V drugi polovici zadnjega kroga je Aniek van Alphen skušala nadoknaditi izgubljene sekunde s peska, a Van Empelova je bila danes premočna. Srebro je potovalo v roke Aniek van Alphen, medtem ko je Madžarka Blanka Kata Vas osvojila bronasto medaljo.

»Ne morem verjeti, nimam besed,« je po zmagi povedala 18-letnica. »Razmišljala in sanjala sem o tem. Pred dirko sem bila psihološko dobro pripravljena. Celotno dirko sem verjela vase in v zadnjem krogu mi je uspelo.«

Prejšnji članekNizozemke dominirale na svetovnem prvenstvu v ciklokrosu
Naslednji članekVan Aert: »Mentalno sem se zlomil«