Van Aert odpovedal nastop na svetovnem prvenstvu v vožnji na čas

Wout van Aert že vrsto let lovi naslov svetovnega prvaka, a mu ga do sedaj še ni uspelo osvojiti. Mavrična majica je cilj tudi v letošnji sezoni, a Belgijec se bo za razliko od minulih let, letos posvetil le cestni dirki, medtem ko bo vožnjo na čas izpustil.

Wout van Aert je sklenil, da po dveh zaporednih drugih mestih na svetovnem prvenstvu v vožnji na čas, potem ko je bil vedno hitrejši Filippo Ganna, letos v tej disciplini ne nastopi. Vse upe bo namreč položil v cestno dirko, kjer prav tako velja za enega glavnih favoritov za zmago.

Majica svetovnega prvaka se Belgijcu izmika že zadnji dve leti. Sklenil je, da je treba spremeniti pristop k dirki in raje vso energijo posvetiti le eni preizkušnji. Do sedaj je namreč obakrat nastopil tako na cestni dirki kot na kronometru, naposled pa povsod ostal brez zmage.

Van Aert je odločitev o odsotnosti na kronometru sprejel po Dirki po Franciji, čeprav je nekajkrat o odločitvi namigoval že v maju. A šele sedaj je belgijski reprezentanci podal dokončno odločitev, ki jo je strokovni štab sprejel.

Po eni strani je škoda, saj imaš z Woutom van Aertom na štartu kronometra velike možnosti za medaljo, po drugi strani pa razumem odločitev,” je za Het Laatste Nieuws povedal selektor Sven Vanthourenhout.

Takšna vožnja na čas zahteva dobro pripravo in razumem, da je Wout želel sprejeti odločitev.”

Odsotnost Van Aerta bo v prvi vrsti skušal nadomestiti Remco Evenepoel, ki se je na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih v vožnji na čas obakrat zavihtel na oder za zmagovalce. Selektor bo imel na razpolago tudi zmagovalca uvodne etape letošnje Dirke po Franciji Yvesa Lampaerta ter rekorderja v vožnji na eno uro Victorja Campanaertsa.

Član Jumbo-Visme pa bo ena osrednjih figur cestne dirke. Na 267-kilometrski trasi s skoraj 4000 višinskimi metri bo veljal za glavnega favorita, saj se dirka konča na ravnini, kjer bi po potrebi lahko pokazal tudi svoje šprinterske sposobnosti.

Trasa, kjer bo Van Aert lovil mavrično majico. (vir: UCI)

Z morebitno zmago bi z ramen 27-letnika padlo hudo breme, ki si ga je v zadnjih letih naložil kar sam. Vedno želi biti najboljši in že drugo mesto tretira kot mesto prvega poraženca. Zanj šteje le mavrična majica.

“Gre za psihološko težavo. Ko se pojavi na štartu kronometra, sam nase ustvarja pritisk, saj je za kolesarja njegovega kova dovolj dobra le zmaga,” je povedal Vanthourenhout.

“Za nekoga je srebrna medalja odličen dosežek, a ne zanj. Lani je bil po kronometru nekaj dni razočaran, srebrna medalja ga je psihično uničila.”

Za Van Aerta bo svetovno prvenstvo glavna dirka nadaljevanja sezone. Po Dirki po Franciji si je vzel nekaj premora, ki bo trajal do 21. avgusta, ko ga bomo lahko spremljali na klasiki Bemer v Frankfurtu. Priprave bo nadaljeval s serijo enodnevnih preizkušenj, katerih skupni cilj bo dvigovanje forme pred svetovnim prvenstvom.

Prejšnji članekKo se združita moško in žensko kolesarstvo
Naslednji članekGrd padec zaznamoval zaključek 2. etape Dirke po Burgosu