V 92. letu starosti umrl oče britanskega kolesarstva Brian Robinson

Družina je sporočila, da je v sredo zjutraj preminil Brian Robinson. Pionir britanskega kolesarstva in prvi britanski etapni zmagovalec Dirke po Franciji je bil star 91. let.

Kolesarski svet žaluje za izgubo Briana Robinsona, ki je v 50. letih preteklega stoletja britanskim kolesarjem utrl pot v mednarodni svet kolesarstva.

Leta 1955 je Robinson, tedaj star 25 let, v družbi Tonyja Hoara kot prvi Britanec nastopil na Dirki po Franciji. Preizkušnja je bila tedaj še vedno bolj ali manj rezervirana za francoske kolesarje, pridružili pa so se ji tudi nekateri tekmovalci iz bližnjih kolesarskih dežel.

Britanci so tedaj kolesarili predvsem po svojem otoku in selitve preko Rokavskega preliva niso bile prav pogoste. To se je spremenilo prav z Robinsonom, ki se je leta 1955 odpravil na celino. Zgolj pol sezone je kolesaril profesionalno, ko je sklenil, da se udeleži tedaj že močno uveljavljene Dirke po Franciji.

V le nekaj letih je dokazal, da gre za talentiranega kolesarja. To se je potrdilo tudi leta 1958, ko je na Dirki po Franciji prišel do prve etapne zmage, ki je bila hkrati tudi prva britanska etapna zmaga na Touru.

Leta 1958 je prišel do prve etapne zmage na Dirki po Franciji. Uspeh je nato ponovil še leto kasneje. (vir: twitter)

Robinson ob etapni zmagi leta 1958 sicer ni prvi prečkal ciljne črte, pač pa mu je bila ta pripisana po diskvalifikaciji Italijana Arriga Padovana. Tudi zato je bila leto kasneje etapna zmaga verjetno še slajša. Svojo drugo etapno zmago na Dirki po Franciji je namreč dosegel v velikem slogu, ciljno črto je prečkal z naskokom 20 minut.

Leta 1961 je Robinson prišel do še enega pomembnega mejnika v svoji karieri kot tudi za britansko kolesarstvo. Osvojil je skupno zmago na Kriteriju Dauphine, drugi najzahtevnejši dirki v Franciji.

Britanec se je upokojil leta 1963, star 31 let. Po končani karieri se je vrnil v domači Mirfield, kjer je deloval kot gradbenik.

Robinson je v športu, predvsem britanskem, pustil neizbrisen pečat. Tlakoval je pot naslednjim generacijam, ki so kasneje v Franciji dosegale izjemne uspehe. Vsi britanski kolesarji od Toma Simpsona do Chrisa Frooma se za ponujeno priložnost v svetu kolesarstva lahko do neke mere zahvalijo Brianu Robinsonu.  

Prejšnji članekKolesa Look se po osmih letih vračajo v karavano
Naslednji članekDirka po Franciji 2023: Le 22 km kronometra in številni vzponi