Umrl je Robert Marchand – najstarejši kolesar na svetu

V tem tednu nas je zapustil Robert Marchand, ki je pri 109 letih nosil naziv najstarejšega kolesarja na svetu. Francoz je lastnik dveh svetovnih rekordov v vožnji na eno uro, tako v kategoriji nad 100 leti in nad 105 leti.

Marchand je umrl v domu starejših, kjer je živel v zadnjih letih. Vse do svoje smrti je aktivno kolesaril, a v zadnjih letih v večini na sobnem kolesu, saj je imel dovolj prerivanja z avtomobili na cesti.

»Prijatelj moj, počivaj v miru. Hvala za vse sanje, ki si jih živel,« je ob novici o smrti Francoza zapisala županja mesta Mitry-Mory, kjer je Marchand živel zadnja leta.

Marchand se je rodil leta 1911 in se v kolo zaljubil že v mladosti, a nato nanj pozabil vse do poznih let. Zaradi nizke rasti, visok je bil namreč le 152 centimetrov, so mu mnogi govorili, da v kolesarstvu ne bo uspel in njihov glas je tedaj mladega Francoza prepričal, da kolo postavi v kot in si najde službo.

Kot mladenič je prepotoval ogromno sveta in služil denar na vseh koncih Zemlje. Sprva se je v Parizu preizkusil kot gasilec, nato odšel v Venezuelo, kjer je deloval kot voznik tovornjaka. Pot ga je nato vodila v Kanado, kjer mu je bila zaupana služba drvarja. Leta 1960 se je vrnil v rodno deželo in deloval kot vrtnar in vinar.

Kar trikrat je postavil svetovni rekord v vožnji na eno uro. (vir: twitter)

Leta 1978 je ponovno odkril strast do kolesarjenja, tedaj je bil star 67 let. V nadaljevanju življenja se je posvetil svoji ljubezni do športa in se odločil, da se preizkusi v vožnji na eno uro. Prvič se je z izzivom spoprijel pri 101 letu in v švicarskem Aiglu postavil svetovni rekord. Eno uro je vozil s hitrostjo 24,250 km/h. Le dve leti kasneje je rekordno znamko prestavil, tokrat se je v boj s časom podal v rodni Franciji. Nova rekordna znamka je znašala 26,925 kilometra.

Tri leta je nato vozil le za užitek, a želja po novih rekordnih znamkah je v njem še vedno tlela. Ob dopolnitvi 105 let je na Mednarodno kolesarsko zvezo naslovil pismo, v katerem jih je prosil, da uvedejo kategorijo nad 105 let. Želja je bila uslišana in Marchand se je ponovno podal na velodrom. Tokrat je v eni uri prevozil 22,546 kilometra, a kot je rekel sam, bi lahko znamko potisnil še nekoliko dlje, če ne bi spregledal 10-minutnega opozorila.

Marchandu se je v teh dneh priklonil celotni kolesarski svet. Pri 109-letih je bil z naskokom najstarejši kolesar, ki je še vedno vsakodnevno sedel na kolo, pa tudi če zgolj sobno. Kolesarstvo je bilo del njegovega življenja, tudi televizijo je prižgal zgolj za Dirko po Franciji.

Robert, počivaj v miru!

Prejšnji članekMisteriozna etapa pripadla Eganu Bernalu, ki še povečuje svojo prednost
Naslednji članekDIRKA PO ITALIJI: Kdo bo najsrečnejši po tretjem tednu?