UAE Tour: Pogačarju igra centimetrov

Tadej Pogačar je uspešno opravil popravni izpit na Jebel Hafeet in se veselil težke zmage. Na zaključnem vzponu smo po številnih napadih v zaključku videli šprint trojice, v katerem je za dolžino kolesa slavil naš mladi as. Vse napade na vzponu je preživel tudi Adam Yates, ki še naprej ostaja vodilni kolesar dirke in si je najverjetneje že privozil tudi končno zmago.

Po dolgem ravninskem delu etape se je v zadnjih desetih kilometrih cesta le postavila navkreber in začeli so se boji za etapno ter tudi skupno zmago. Glavni akterji dirke so kmalu ostali sami, pod največjim pritiskom je bil jasno vodilni kolesar dirke Adam Yates, katerega so tekmeci napadali eden za drugim. Zelo aktiven je bil tudi Tadej Pogačar, ki se je nekajkrat poskusil odpeljati naprej, a je Britanec vse njegove poskuse uspešno zatrl. Iz metra v meter je postajalo jasneje, da bo Yates uspel zdržati vse do cilja, nekajkrat je z napadom poskušal tudi sam, a bil neuspešen.

V zadnji kilometer so skupaj zapeljali Yates, Pogačar, Lutsenko, Zakarin in Gaudu, ki so se sprijaznili, da se bo etapa odločila z zaključnim šprintom. Tega je prvi začel Alexey Lutsenko, ki si je pred zadnjim levim zavojem privozil manjšo prednost, a je ovinek bolje speljal Pogačar in v zadnje metre prenesel več hitrosti. Slovenec se je nato uspel nekako prebiti skozi majhen prostor med Lutsenkom in zaščitno ograjo ter si s potiskom kolesa preko ciljne črte priboril veliko zmago.

Žal zmaga Pogačarja ni bila dovolj, da bi v skupnem seštevku preskočil Adama Yatesa, ki je še drugič v treh dneh prikazal odlično vožnjo na Jebel Hafeet. Slovenski talent tako ostaja drugi, kjer bo najverjetneje tudi zaključil dirko po Združenih arabskih emiratih.

Jutri je na sporedu predzadnja etapa, kjer bodo v ospredje ponovno stopili šprinterji. Zanimivo bo videti, kdo bo prevzel glavno vlogo pri Mitchelton – Scottu, kjer je Luka Mezgec v dveh etapah dobil možnost za šprint, v eni pa se je prelevil v “leadout” moža.

KONČNI REZULTATI ETAPE:

1. POGAČAR Tadej (UAE Emirates)
2. LUTSENKO Alexey (Astana)
3. YATES Adam (Mitchelton – Scott)
4. GAUDU David (Groupama – FDJ)+ 0:04
5. ZAKARIN Ilnur (CCC)+ 0:07
116. MEZGEC Luka (Mitchelton – Scott)+ 16:54

SKUPNI SEŠTEVEK:

1. YATES Adam (Mitchelton – Scott)
2. POGAČAR Tadej (UAE Emirates) + 1:01
3. LUTSENKO Alexey (Astana) + 1:33
4. GAUDU David (Groupama – FDJ) + 1:48
5. MAJKA Rafal (Bora – hansgrohe)+ 2:11
88. MEZGEC Luka (Mitchelton – Scott)+ 25:23
Prejšnji članekWout Van Aert začenja v Belgiji
Naslednji članekKoronavirus skrajšal UAE Tour