Tudi fotofiniš ne da jasne slike o zmagovalcu 1. etape UAE Toura

Za zmagovalca 1. etape UAE Toura je bil okronan Tim Merlier, a kolesarski navdušenci niso prepričani, če je Belgijec res prvi prečkal ciljno črto. Tudi fotofiniš namreč ne poda jasne slike, ali je bil res hitrejši od Caleba Ewana.

Prva etapa UAE Toura se je pričakovano končala s šprintom, a ne celotne glavnine. Po 151 kilometrih dirkanja so se za zmago udarili redki šprinterji, ki so preživeli delitev skupine ob stranskem vetru in v zaključek prišli na čelu dirke. Na ciljni ravnini sta naposled boj za zmago uprizorila Caleb Ewan (Lotto-Dstny) in Tim Merlier (Soudal-Quick Step).

Čeprav je Ewan v cilju suvereno slavil zmago, pa je bil boj za zmago precej bolj tesen. Z Merlierjem sta bila ob prečkanju ciljne črte povsem poravnana, sodniki pa so naposled zmago pripisali Belgijcu in nizkorasli Avstralec je ostal praznih rok.

Pogled na sliko fotofiniša razkriva, da je bil boj zares tesen. Kolesi šprinterjev sta namreč povsem poravnani in mnogi kolesarski navdušenci niso prepričani, kdo je prvi prišel v cilj. Tudi organizatorji dirke so priznali, da ni povsem jasno, kdo je zares zmagal.

A v kolesarstvu deljenje zmage ne obstaja, zato so sodniki zmago podelili Merlieru in ga tako oblekli v majico vodilnega. Belgijski državni prvak ima po zaslugi bonifikacij sedaj 4 sekunde prednosti pred Calebom Ewanom in še dodatno sekundo pred Lukom Plappom (Ineos Grenadiers).

Oba Slovenca na dirki, Luka Mezgec (Jayco-Alula) in Matevž Govekar (Bahrain Victorious) sta v cilj prišla z glavnino.

Prejšnji članekSlovensko čast na UAE Tour bosta branila Govekar in Mezgec
Naslednji članekNeobičajnim kronometrskim čeladam ni videti konca, svojo je sedaj predstavil Uno-X