Tratnik in Mohorič odhajata na Giro, Novak izpadel iz osmerice

Tudi letos bomo Slovenci na Dirki po Italiji lahko spremljali svoje rojake. V moštvu Bahrain-Victorious so potrdili, da v Italijo potujeta Jan Tratnik in Matej Mohorič, v vlogi glavnega športnega direktorja pa na dirko odhaja Gorazd Štangelj.

Dolgo časa je kazalo, da bodo kar tri izmed osmih mest v bahrajnskem moštvu namenjena slovenskim kolesarjem. A ob uradni objavi zasedbe Bahrain-Victoriousa, ki bo potovala na Dirko po Italiji, sta v njej le dva Slovenca. Mesto je namreč tik pred zdajci izgubil Domen Novak, ki ga bo nadomestil Španec Rafa Valls.

Slovenci bomo tako lahko pesti stiskali za dva rojaka. Po lanski izjemni predstavi na italijanskem krogu, kjer se je podpisal tudi pod etapno zmago, se v Italijo letos vrača Jan Tratnik, družbo pa mu bo delal Matej Mohorič, ki prav tako ve, kako zmagati etapo na Giru. Pod eno se je podpisal leta 2018.

Slovenski dvojec bo imel letos priložnost dirkanja pred domačimi navijači, saj bo dirka v 15. etapi zavila na slovensko stran. Kolesarji se bodo spopadali na neravninah Goriških brd in se za točke udarili na letečem šprintu v Novi Gorici, kjer bo zagotovo prisotno veliko slovenskih kolesarskih navdušencev.

Vse bo podrejeno Mikelu Landi

Mikel Landa na Dirko po Italiji odhaja kot absolutna številka ena v moštvu. Podrejeni mu bodo prav vsi kolesarji, ki bodo tu in tam dobivali proste roke za napad na etapne zmage. Španec si želi prvič v karieri privoziti mesto na zmagovalnih stopničkah tritedenske dirke, kar mu bodo v ekipi skušali omogočiti.

»Zadovoljen sem s trenutno formo. Po Dirki po Baskiji sem si vzel nekaj prostih dni, sedaj pa me čaka moj šesti nastop na Dirki po Italiji. Nekaj tednov sem preživel na višinskih pripravah na Tenerifih. Delal sem zelo trdo. Počutim se dobro in verjamem, da sem ustrezno pripravljen pred svojim glavnim ciljem za sezono 2021. To je dirka, kjer sem vselej nastopal zelo dobro,« je povedal optimistični Landa.

Ekipi bo poveljeval Gorazd Štangelj

Slovenci ne bodo prisotni le na sedežih koles, pač pa bo Slovenec sedel tudi za volanom moštva. Gorazd Štangelj bo med 8. in 30. majem glavni športni direktor Bahrain-Victoriousa. Tudi dolenjski strokovnjak poudarja, da bo moštvo povsem podrejeno Landi, hkrati pa ga veseli, kako celostno bo moštvo v Italiji.

»Samo en cilj obstaja. Povsem smo osredotočeni na skupno uvrstitev Mikela Lande,« je bil jasen 48-letnik. »Z našo zasedbo bomo konkurenčni na ravninskih etapah, v vetru, razgibanem terenu kot tudi visokih gorah. Mikel je opravil dober sklop višinskih priprav z Ginom Mäderjem. Pello Bilbao je v Baskiji in na Dirki po Alpah dokazal, da je v dobri formi. Damiano Caruso je izpilil formo na Dirki po Romandiji. Matej Mohorič je svojo moč dokazal na Milano-San Remu, v Kataloniji in na belgijskih klasikah. Jan Tratnik je izvrstno nastopil na vožnji na čas v Romandiji. Rafa Valls in Yukiya Arashiro pa sta naša izkušena kolesarja in glede na zadnje dirke, sta si zaslužila mesto v zasedbi

Prejšnji članekAnej Doplihar z izjemno vožnjo do drugega mesta na klasiki Ronde in Vlaanderen
Naslednji članek»Morski pes« iz Messine potrdil nastop na Dirki po Italiji