Tratnik in Mohorič danes na pomoč svojima šprinterjema

Otvoritveni vikend, kot prvi konec tedna, namenjen klasikam, poimenujejo Belgijci, se danes končuje s preizkušnjo Kuurne-Bruselj-Kuurne. Na njej bo zasedba precej podobna včerajšnji, na štartni listi pa sta tudi oba Slovenca Jan Tratnik in Matej Mohorič.

Po dobrih nastopih na včerajšnji dirki Omloop Het Nieuwsblad bosta danes Jan Tratnik (Jumbo-Visma) in Matej Mohorič (Bahrain Victorius) prevzela nekoliko drugačno vlogo. Trasa Kuurne-Bruselj-Kuurne je namreč, predvsem zaradi zadnjih 25 kilometrov ravnine, precej bolj pisana na kožo šprinterjem kot specialistom za enodnevne klasike.

(vir: procyclingstats.com)

Mohorič predal vlogo kapetana

Mateju Mohoriču je bila včeraj zaupana vloga kapetana, danes pa funkcijo predaja Jonathanu Milanu. Mladi Italijan je letos v odlični formi in ima na svojem računu že eno zmago. Ravninski zaključek mu precej bolj ustreza kot Mohoriču, zato bo Slovenec danes podrejen mlajšemu kolegu.

Mohorič vseeno verjetno ne bo primarni pomočnik Milana. V zasedbo je namreč postavljen precej bolj šprintersko usmerjen Cameron Scott, ki bi, pod pogojem, da preživi vse vzpone, verjetno prevzel vlogo zadnjega moža Jonathana Milana.

V primeru, da Scott ostane v ospredju do cilja, bi imel Mohorič lahko precej bolj nedefinirano vlogo, ki bi mu omogočila tudi kakšen napad od daleč. Ob začetku sezone je Slovenec precej poskočen, tudi včeraj je poskusil za napadom, zato podoben razplet lahko morda pričakujemo tudi tokrat.

Jumbo-Visma bo znova dokazovala svojo moč

Če je prva belgijska klasika sezone kaj potrdila, je to, da je Jumbo-Visma zastrašujoče močna. Tudi ob odsotnosti Wouta van Aerta so brez težav prišli do zmage, zraven pa pobrali še tretje mesto.

Tudi tokrat bo njihov glavni cilj zmaga. Za razliko od včeraj ima tokrat največ možnosti zanjo Christophe Laporte, ki velja za najhitrejšega šprinterja v izbrani sedmerici, a tudi Dylan Van Baarle bi lahko presenetil.

Lahko Jumbo-Visma ponovi včerajšnjo prevlado? (vir: twitter)

V izbrani zasedbi je tudi danes Jan Tratnik, ki pa v šprintu pravih možnosti nima. Svojo priložnost bi tako lahko iskal ob napadu od daleč, vendar se zdi, da mu bodo tokrat v ekipi nekoliko zvezali roke in ga raje uporabili za narekovanje tempa glavnine in posledično nadzor dirke.

Šprinterji čakajo na svojo priložnost

Današnja trasa je namenjena šprinterjem in le presenetljiv uspeh napada od daleč jim tokrat lahko prepreči slavje.

Ekipe so se opremile s hitrimi možmi, katerim so zaupale vlogo kapetana. Tako lahko v zaključku na delu pričakujemo samo šprintersko smetano, med katero bo tudi nekaj preteklih zmagovalcev.

Lansko zmago bo branil Fabio Jakobsen (Soudal-Quick Step), ki letos še išče pravo formo. Podobno velja tudi za Pascala Ackermanna (UAE Emirates), ki je po 12 tekmovalnih dneh še brez zmage.

Visoko meri tudi Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), za katerega bo to šele druga dirka letos. Ob sebi bo imel precej šibko ekipo, zato se bo moral zanašati predvsem na delo drugih ekip.

Tu so nato še Peter Sagan (TotalEnergies), Bryan Coquard (Cofidis), David Dekker (Arkea Samsic), Jordi Meeus (Bora-hansgrohe), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) in Alexander Kristoff (Uno-X).

Prenos dirke bo na programu Eurosport 2 od 14.30 dalje.

Prejšnji članekSanjski debi Dylana Van Baarleja, Mohorič najboljši Slovenec
Naslednji članekAdamu Yatesu kraljevska etapa, Remcu Evenepoelu rdeča majica