Tom Pidcock se je okitil z naslovom svetovnega prvaka v gorskokolesarkem krosu

Tom Pidcock je cestno dirkanje na letošnjem svetovnem prvenstvu povsem izpustil in se raje osredotočil na gorsko kolo. Glavni cilj je bil kros, kjer je pričakovanja suvereno izpolnil in si privozil naslov svetovnega prvaka.

Gorskokolesarski kros je nekaj prahu dvigal že pred samim štartom, saj so organizatorji konkretno popravili štartno mesto prvih zvezdnikov Mathieuja van der Poela in Toma Pidcocka. Nekaj pritožb tekmecev je bilo slišati, a to ni spremenilo odločitve UCI-ja.

Tom Pidcock (Velika Britanija) je štart iz pete vrste izkoristil izjemno dobro. Čim prej se je skušal preseliti do vodilne skupine in kljub hitremu prebijanju v ospredje je potreboval več kot pol ure, da je ujel čelo dirke.

Tam ni nameraval ostati dolgo. Že dva kroga hitreje je napadel in se otresel tekmecev ter z udobno prednostjo vozil proti naslovu svetovnega prvaka.

Do cilja je zadržal 19 sekund prednosti pred Samom Gazom (Nova Zelandija) in še dodatnih 15 sekund pred legendo gorskega kolesarstva Ninom Schurterjem (Švica).

“Veliko olajšanje. Kmalu po napadu so mi prestave začele preskakovati. Nisem vedel, ali naj se ustavim in jih popravim ali bo naenkrat konec moje dirke, saj jih nisem želel preveč obremenjevati. Bilo je stresnih nekaj krogov,” je povedal novi svetovni prvak.

Pidcock je tako olimpijski medalji iz Tokia dodal še naslov svetovnega prvaka, nekaj zmag v tej disciplini pa je zbral tudi v svetovnem pokalu.

Mathieu van der Poel (Nizozemska), ki je iskal zgodovinski dosežek z osvojitvijo naslova prvaka tako na cesti kot na gorskem kolesu, je svojo dirko končal zelo hitro. Že kmalu po štartu je padel in odstopil.

Razočaral je tudi Peter Sagan (Slovaška), še en zvezdnik cestne karavane, ki ga vse bolj vleče na gorsko kolo. Slovak je končal več kot sedem minut za zmagovalcem, kar je zadostovalo za le 63. mesto.

Prejšnji članekWout van Aert po še eni zapravljeni priložnosti SP zapušča z mešanimi občutki
Naslednji članekTadej Pogačar: “Pod nobenim pogojem ne bom nastopil na Vuelti”