Tom Pidcock: »Ne moreš oporekati fotofinišu.«

Tom Pidcock je bil včeraj za le nekaj milimetrov oddaljen od zmage na Amstel Gold Racu. Britanec je odločitev fotofiniša sprejel z dvignjeno glavo in razloge za poraz iskal pri sebi. Priznava, da je za rezultat »kriv« tudi Primož Roglič.

Štiri tisočinke sekunde so včeraj na ciljni črti ločile Toma Pidcocka (Ineos Grenadiers) in Wouta van Aerta (Jumbo-Visma). Dvojica je bila v šprintu povsem skupaj, ob prihodu v cilj pa dolgo časa nista vedela, kdo se lahko veseli zmage.

Pidcock ob razglasitvi rezultata ni bil potrt, saj je ves čas imel občutek, da je potegnil krajšo. Zmage si je seveda želel, a kljub drugemu mestu je z dirko zelo zadovoljen.

»Wout je mislil, da je zmagal in jaz sem stalno mislil, da sem drugi. Lepo bi bilo zmagati, a sem zadovoljen tudi z drugim mestom. Bila je dobra dirka,« je v cilju povedal 21-letnik.

»Ne moreš oporekati fotofinišu. Seveda si razočaran, a bila je dobra dirka in vesel sem z njenim potekom. Nisem razočaran nad dirkanjem, a seveda je frustrirajoče, ko izgubiš za tako malo.«

Pidcock je priznal, da je na ciljni ravnini storil manjšo napako, ki ga je stala zmage. Namensko si je pustil nekaj prostora do Van Aerta, v upanju na večjo hitrost v šprintu, a je »luknjo« začel krpati prepozno.

»Ob začetku šprinta sem poskrbel, da sem v Woutovem zavetrju. Bil je hitrejši izmed dvojca z Maxom (Schachmannom, op. p.). Dal sem mu nekaj prednosti, da bi lahko bil v naletu. Prišli smo v zadnjih 300 metrov in moral bi zmanjšati prednost, a nisem imel časa, da bi prišel okoli.«

Ineos Grenadiers so letos ena izmed ekip, ki na klasikah najbolj kroji razplet dogajanja. Včeraj so v zaključek prišli s tremi kolesarji, poleg Pidcocka sta bila tam še Michal Kwiatkowski in Richard Carapaz.

»Imeli smo super ekipo in dirkali so izjemno dobro. Lepo je biti del ekipe, ki je tako predana,« je moštvo pohvalil Pidcock. V zadnjih kilometrih je Britanec na račun dela sotekmovalcev lahko prihranil nekaj moči, ki jo je nujno potreboval v šprintu.

Pidcock je po dirki priznal, da je eno ključnih vlog pri zmagi Van Aerta odigral Primož Roglič (Jumbo-Visma). Slovenski as je z aktivno vožnjo zatiral vse napade in hkrati omogočal Van Aertu, da počiva v zavetrju.

A vožnja Rogliča ni le hranila moči Van Aerta, pač pa je tudi črpala zalogo energije Pidcocka. Britanec je priznal, da ga je Roglič zvabil v nepotrebno zapravljanje energije.

»Nekoliko sem se prenaglil ob sledenju Rogliču, nekaj krogov pred ciljem. Moral bi dlje čakati. Potegnil me je v boj, čeprav je očitno le pripravljal teren za Wouta. Naslednjič moram biti bolj pazljiv.«

Prejšnji članekIgra milimetrov Woutu van Aertu, Matej Mohorič deveti
Naslednji članekPhilippe Gilbert namignil, da leta 2022 končuje kariero