Thomas opozarja na nevarnost zadnjega tedna Toura

Letošnja sezona je vse prej kot običajna. V času, ko bi se morale odvijati največje dirke, se vsi sprašujemo, ali jih bomo sploh videli. To velja tudi za kolesarje, ki ne vedo kdaj in kako začeti priprave. Po mnenju Gerainta Thomasa bi prav to lahko poskrbelo za nenavaden zadnji teden dirke po Franciji.

Kolesarji, ki napadajo skupno zmago, se na Tour pripravljajo zelo premišljeno. Dolge zimske priprave v toplih krajih, etapne dirke na začetku sezone, višinske priprave in tik pred velikim dogodkom še nekaj dirk za pridobitev tekmovalnih občutkov. Letos je vse skupaj padlo v vodo.

Pomanjkanje dirkanja se lahko izkaže za težavo

Po tednih treninga v zaprtih prostorih, brez pravega cilja v mislih, se bodo prvega avgusta kolesarji zopet spopadli na cesti. Pred dirko po Franciji bodo imeli le štiri tedne časa, da pridejo v ustrezno tekmovalno formo, kar po mnenju nekaterih ni dovolj. Vsi pa se strinjajo, da bodo letošnje priprave nekaj, česar ni doživel še nobeden.

Leta 2018 je Thomas slavil na Kriteriju Dauphine, mesec dni kasneje pa osvojil še Tour. vir: Twitter

»Upam, da bomo pred Tourom dirkali na Poljskem in na Kriteriju Dauphine, vendar je za zdaj nad vsem še vedno velik vprašaj,« je za Eurosport povedal Thomas. »Ogledi trase in trening kampi bodo morda ogroženi zaradi omejitve potovanja, kar pomeni, da bo priprava na Tour povsem drugačna

Član Ineosa predvideva izredno zanimiv zadnji teden francoske pentlje, saj bi zaradi neustrezne priprave lahko videli pregorevanje mnogih favoritov.

»Zadnji teden bo zanimiv za gledalce. Nekateri kolesarji bodo morda prvih 10 dni vozili zelo dobro, a brez ustreznega dirkanja in prave vrste treninga, bi lahko videli številne tekmovalce, ki bi pregoreli. To bo razburljivo za gledalce

Thomas ima somišljenike tudi v karavani. Pred dnevi se je oglasil Nairo Quintana, ki je prav tako mišljenja, da bodo kolesarji v zadnjem tednu Toura vstopili v neznan svet. Še en zvezdnik kolesarstva je podal svoje mnenje. Tom Dumoulin je šel še korak dlje od svojih kolegov in se izključil iz boja za skupno zmago, če ne bo mogel opraviti višinskih priprav.

“Moj dnevni ritem se ni spremenil veliko”

Thomas sicer pravi, da se njegov dnevni ritem v času karantene ni bistveno razlikoval od tistega v preteklih letih. Valižan namreč vsako leto v času priprav družabno življenje postavi na stranski tir. »Ne hodim v restavracijo vsak drugi večer. Zgolj treniram, grem domov, jem in počivam. Vajen sem tudi, da ne vidim svoje družine in prijateljev iz Cardiffa, saj sem 11 mesecev na leto zdoma

Zmagovalec dirke po Franciji leta 2018 meni, da je trenutno najpomembnejše, da ostaneš psihično svež in si pripravljen na delo, ko bo to potrebno. Tour je namreč oddaljen še dolgih 15 tednov, ‘zato je pomembno, da ne porabiš vse energije že sedaj.’

Thomas bi se na Tour lahko podal v pomembnejši vlogi, kot je bilo mišljeno na začetku sezone. V zadnjem času so se namreč pojavile govorice, da naj bi Chris Froome razmišljal o menjavi ekipe že pred največjo dirko v koledarju. Tako bi si Thomas mesto kapetana delil le z lanskim zmagovalcem Eganom Bernalom in imel posledično na razpolago večji delež pomočnikov.

Prejšnji članekPogačar trenira in podira rekorde
Naslednji članekMerckx: ‘Froome bo imel brez Ineosa velike težave’