Thomas Gloag tudi mesec kasneje ne more pozabiti slovenskih navijačev na Svetih Višarjah

Vzdušje, ki smo ga slovenski navijači pripravili na Svetih Višarjah, ni poneslo le Primoža Rogliča, pač pa tudi ostale kolesarje, še posebej tiste v rumeno-črnih dresih. Michael Gloag je na Dirki po Italiji letos doživel debi, najbolj pa se mu je v spomin vtisnilo prav vzdušje na 20. etapi.

Zgodba Thomasa Gloaga na Dirki po Italiji je bila svojevrstna pravljica. V Italijo je prispel praktično na štartno črto, potem ko je v zasedbi tik pred zdajci zamenjal nesrečno poškodovanega Jana Tratnika.

Britanec resnejših priprav na dirko ni imel, zato se od njega ni pričakovalo toliko kot od nekaterih drugih kolesarjev. Hkrati je bil to tudi njegov prvi nastop na tritedenski dirki, kar je še dodatno začinilo njegovo zgodbo.

“Na svoj prvi Grand Tour sem moral biti pripravljen v manj kot 24 urah. Preko noči sem se moral pripeljati v Italijo. Nikoli nisem imel namena, da bom na tej dirki nastopil,” se noči pred začetkom dirke spominja 21-letnik.

“Ne morem trditi, da sem imel idealne priprave na dirko. Ob klicu sem imel povsem prazne misli. Nisem pustil, da bi me to spravilo pod pritisk. Tudi za sekundo nisem razmišljal o tem. Le spakiral sem kovčke in se odpravil v Italijo k svojim sotekmovalcem.”

Thomas Gloag se je pripeljal praktično na štartno črto Dirke po Italiji. (vir: twitter)

Jumbo-Visma je bila ena redkih ekip, ki je do Rima prišla z vsemi osmimi kolesarji. Vse napore deževnega in mrzlega Gira je tako preživel tudi Thomas Gloag, ki je že samo s tem izpolnil svoj glavni cilj. Da je poleg tega do skupne zmage pomagal Primožu Rogliču, je le še češnja na torti.

“Bistvo kolesarstva je na vsaki dirki enako, a ne moreš primerjati Grand Toura z manjšimi etapnimi dirkami. Dogajanje okoli dirke je desetkrat večje kot običajno. V trenutku ko sem stal na štartni klančini in dojel, da bom začel Dirko po Italiji, se mi je naježila koža.”

Izmed 21 etap, ki so sestavljale Dirko po Italiji, se je Gloagu ena izmed njih še posebej vtisnila v spomin. To je bila 20. etapa – vožnja na čas na Svete Višarje. Ta dan je bil za člane Jumbo-Visme poseben že zato, ker je Primož Roglič osvojil rožnato majico, a posebnega ga je naredilo tudi izjemno vzdušje ob cesti.

“Ta dan mi še vedno naježi kožo. Bilo je neverjetno. Množica slovenskih kolesarskih navdušencev mi je dala ogromno dodatne moči. Užival sem v vsakem centimetru etape. Vzpon je bil težek, a zaradi neverjetnih navijačev nisem čutil bolečine. Nato pa še vrhunec, ki ga je pripravil Primož. Nedvomno je bil to moj najboljši dan v kolesarski karieri. Izjemno!” je še dodal Britanec.

Prejšnji članekUrški Žigart na 3. etapi Dirke po Švici tekmice strle srce 100 metrov pred ciljem
Naslednji članekBen Healy prejel nagrado za izjemno pomlad