Taktiziranje glavnine izkoristil Vlasov

V Provansi smo videli prvi ciljni vzpon, kjer smo pričakovali, da bodo favoriti za skupno zmago prvič resneje pretegnili noge, a jim je to možnost z vrhunsko tempiranim napadom odvzel Aleksander Vlasov. Rus je s samostojno akcijo prišel do prve letošnje zmage, ki je hkrati tudi prva za ekipo Astane.

Prve zmage v sezoni se je veselil Aleksander Vlasov. vir: Twitter

Na ozkih cestah Provanse so se kolesarji med vinogradi na eni in morjem na drugi strani podali od Aubagneje do La Ciotata. Etapa, dolga 174 kilometrov, je bila na papirju pisana na kožo ubežnikom, saj je bil teren dovolj razgiban, da je bilo jasno, da glavnina do cilja ne bo pripeljala skupaj. Med karavano velike želje po begu ni bilo, tako da so se iz skupine odcepili le trije kolesarji. Beg si je nabral prednost okoli treh minut, ki pa je v zadnjih 50 kilometrih vztrajno kopnela in 23 kilometrov do cilja, na vrhu zadnjega kategoriziranega vzpona povsem skopnela.

Pred zadnjim spustom so se zaradi oddaljenosti cilja začeli posamični napadi, a jih je glavnina enega za drugim uspešno zatrla. Nato pa sta se v dolini izstrelila dva kolesarja Nippo Delka in si privozila nekaj 10 metrov prednosti, a ko je že kazalo, da bi napad morda celo uspel, je eden izmed ubežnikov v ovinku padel in beg je bil zopet obsojen na neuspeh.

V zadnjih treh kilometrih vzpona je bila karavana zopet poravnana in začelo se je zatišje pred nevihto. Prvi je napadel Wilco Kelderman, njegovemu napadu se je hitro priključil kolesar Astane in Nizozemca povlekel nazaj v glavnino. Močan napad je nato sprožil Aleksander Vlasov (Astana), ki si je privozil sto metrov prednosti, glavnina v ozadju pa se ni in ni odzvala. V zadnji kilometer je prikolesaril s 14 sekundami prednosti, nato pa razliko le še stopnjeval, med tem ko so se kolesarji v glavnini le gledali. Tristo metrov do cilja je postalo jasno, da je Vlasov pravočasno tempiral svoj napad in se zasluženo veselil etapne zmage. V glavnini je nato sledil šprint preživelih, najmočnejši je bil Wilco Kelderman, ki si je privozil drugo mesto, tretji je bil še en član Astane Alexey Lutsenko.

Jutri je na vrsti vrhunec dirke, kolesarji se bodo namreč v zaključku etape povzpeli na znameniti Mont Ventoux. Ciljni vzpon bo dolg 10 kilometrov, povprečni naklon pa znaša okoli 7 % z nekaterimi odseki, kjer seže preko 10 %.

Ciljni vzpon.

KONČNI REZULTATI ETAP:

1. VLASOV Aleksander (Astana)
2. KELDERMAN Wilco (Sunweb)+ 0:24
3. LUTSENKO Alexey (Astana)isti čas
4. CORT Magnus (EF Pro Cycling)isti čas
5. BAGIOLI Andrea (Deceuninck – Quick Step)isti čas
Prejšnji članekPretekla slava ne bo dovolj za Cavendishevo mesto na Touru
Naslednji članekRoge prvič prepletli hribolazci