Tadeju Pogačarju dirka, Woutu Van Aertu etapa

Tadej Pogačar je na kronometru uspešno ubranil zajetno prednost, ki jo je imel pred Woutom van Aertom in se veseli še druge skupne zmage v letošnji sezoni. Belgijec se je moral zadovoljiti z etapno zmago, ki je bila že njegova druga na dirki.

V San Benedettu se je odvilo še zadnje dejanje letošnje izvedbe Tirreno-Adriatica. Kolesarji so se v vožnji na čas tradicionalni spopadli z 10-kilometrsko traso ob Jadranskem morju.

Že zgodaj smo slovenski navijači stiskali pesti za Jana Tratnika (Bahrain Victorious). Na progo se je podal kot 14. in v cilju prevzel vodstvo. Žal na »vročem stolu« ni zdržal prav dolgo, saj je že nekaj trenutkov kasneje letvico dvignil Eduardo Affini (Jumbo-Visma).

Tratnik je kljub hitri izgubi vodstva postavil dober rezultat, ki ga je dolgo časa držal pri vrhu. Med deseterico je zdržal vse dokler na progo ni zapeljala zadnja petindvajseterica kolesarjev. Na koncu se je moral zadovoljiti s 14. mestom.

Pravi boji za etapno zmago so se začeli po polovici kolesarjev, ko se je na vrhu štartne klančine znašel Stefan Küng (Groupama-FDJ). Evropski prvak v vožnji na čas je v cilju pričakovano prevzel vodstvo, vse oči pa so bile nato oprte v Filippa Ganno (Ineos Grenadiers).

Top Ganna se je po deveto zaporedno kronometrsko zmago podal le nekaj minut za Küngom, ki je v cilju nestrpno spremljal čas Italijana. Sekunde so neusmiljeno tekle in Ganna je bil vse bližje prvemu kronometrskemu porazu po več kot letu dni. Ciljno črto je prečkal 4 sekunde počasneje kot Küng, ki se mu je odvalil kamen od srca.

Nato pa smo pozornost usmerili v zadnjo deseterico kolesarjev, med katero je bil seveda tudi Tadej Pogačar (UAE Emirates). Pred Slovencem je s štarta zapeljalo nekaj dobrih kronometristov, predvsem Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step) in Pogačarjev prvi izzivalec Wout van Aert (Jumbo-Visma).

Če se Almeida ni uspel umešati v boj za zmago, pa je to storil Van Aert, ki je po progi kar letel. Na prvem vmesnem času je bil sekundo pred Küngom, v cilju pa je vodstvo prevzel s prednostjo 6 sekund.

Dve minuti za njim je v cilj zapeljal še zadnji kolesar. Tadej Pogačar je danes nastopil zelo dobro in v cilju za Van Aertom zaostal 13 sekund, kar je bilo več kot dovolj za ubranitev prvega mesta. Današnja vožnja mu je poleg skupne zmage prinesla tudi četrto mesto na etapi. Pogačar je tako še enkrat več dokazal, da je izjemen tudi v vožnji na čas.

»Super vožnja, počutil sem se dobro. Nekoliko sem bil utrujen od celotedenskega težkega dirkanja, a vseeno zelo zadovoljen z nastopi,« je v cilju povedal Pogačar.

»Bila je hitra dirka, a sem bil zelo dobro pripravljen. Zelo sem vesel, da sem zmagal,« je dodal. »Zelo sem vesel z začetkom sezone, a sedaj potrebujem nekaj počitka, nato pa nadaljujem z dirkami

Pogačar v začetku sezone dokazuje, da bo letos ponovno krojil sam vrh kolesarstva. Na prvih dirkah je še bolj lačen zmag kot v preteklih sezonah in pričakujemo lahko, da jih bo na svoj račun zbral še kar nekaj. Sedaj si bo vzel nekaj časa počitka, v začetku aprila pa ga nato čaka prvi letošnji boj s Primožem Rogličem na Dirki po Baskiji.

Prejšnji članekTirreno-Adriatico: Štartni časi vožnje na čas
Naslednji članekBelgijske varnostne inovacije: Plastične zaščitne ograje in roboti