Tadej Pogačar že prvi dan dokazal, da je lačen zmage

Je Tadej Pogačar že prvi dan osvojil Dirko po Andaluziji? Odgovor bomo dobili v nedeljo, a glede na današnjo predstavo bo vse drugo, kot zmaga veliko presenečenje. Slovenec je v zaključku etape dokazal svoje mojstrstvo in se podpisal pod etapno zmago.

Tekmeci Tadeja Pogačarja (UAE Emirates) so se morali še enkrat več zadovoljiti z bojem za drugo mesto. Slovenec je bil namreč na zaključnem vzponu zopet razred ali dva nad vsemi in je zadnje kilometre odpeljal povsem osamljen.

Izjemno močen vlak arabske ekipe je na zadnjem vzponu začel narekovati zelo oster tempo in glavnina je bila iz metra v meter manjša. Naposled so v ospredju ostali le še najbolje pripravljeni hribolazci, na čelu katerih je bil Tadej Pogačar.

Tim Wellens, nova pridobitev UAE Emirates, je bil zadnji mož Slovenca. Slabih 13 kilometrov od cilja, ko je bilo do vrha vzpona še 4 kilometre, je še zadnjič ostro navil tempo in dodatno zredčil že tako številčno skromno skupino.

Belgijec je 12,5 kilometra pred ciljem zavil na stran in nemudoma je sledilo pospeševanje Pogačarja. V le nekaj sekundah se je ustvarila nekajmetrska luknja, ki jo je naposled uspel premostiti le Santiago Buitrago (Bahrain Victorious).

Pogačar je Kolumbijca večkrat povabil k sodelovanju pri narekovanju ostrega tempa, a je bil vedno znova zavrnjen. Ker članu Bahrain Victoriousa ni želel nuditi brezplačne vožnje navkreber, je kmalu zopet dvignil tempo in se tokrat dokončno osamosvojil.

Proti vrhu je narekoval v ostrem ritmu in si do gorskega cilja privozil že 45 sekund prednosti. Tudi na spustu proti ciljni črti ni hranil z močmi in tako uspešno zadržal ustvarjeno prednost.

Etapo je končal 38 sekund pred zasledovalci in tako slavil še drugo zmago na drugi dirki v sezoni. Oblekel je tudi rumeno majico vodilnega, katero bo branil na preostalih štirih etapah, ki pa so, vsaj na papirju, precej lažje od današnje.

Prejšnji članekTrije Slovenci na kolesarsko pot proti soncu
Naslednji članekTadej Pogačar: “Nekoliko sem presenečen nad svojo formo”