Tadej Pogačar sanja o Pariz-Roubaixu

Tadej Pogačar je že večkrat dokazal, da se odlično znajde na vseh terenih. Tudi na tlakovcih, preko katerih vodi dirka Pariz-Roubaix, na kateri si Slovenec nekoč želi nastopiti. A ne še letos, saj bodo tokrat v ospredju druge preizkušnje.

Kolesarska sezona je že v polnem pogonu, a mnogi kolesarji še vedno čakajo na prvo preizkušnjo leta. Mednje sodi tudi Tadej Pogačar, ki si bo štartno številko prvič pripel v nadaljevanju meseca in tako začel svoj pohod proti novi uspešni sezoni.

Spomladanski del sezone bo za Pogačarja precej poln. V minulih letih je dokazal, da lahko zmaguje na enodnevnih klasikah, ki so mu zelo pri srcu. Tudi letos se bo držal preverjenega recepta in bo spomladi kombiniral enodnevne in etapne preizkušnje, preden se dokončno posveti pripravi na Dirko po Franciji.

V februarju in marcu bo nastopil na UAE Touru in Tirreno-Adriatico, ki sta edini etapni dirki v njegovem spomladanskem koledarju. Tega bo dopolnil s številnimi enodnevnimi preizkušnjami v Italiji in Belgiji, med katerimi bo najpomembnejši rezultat na Strade Bianche, Milano-San Remo, Dirki po Flandriji in Liege-Bastogne-Liegu.

V koledarju ima praktično vse spomenike prvega dela sezone z izjemo Pariz-Roubaixa. Lažji kolesarji, ki blestijo predvsem na vzponih, se običajno izogibajo Severnega pekla, a Tadej Pogačar si na njem nekoč želi nastopiti.

Na Dirki po Franciji je dokazal, da mu vožnja po tlakovcih ni tuja. (vir: twitter)

Lani je v sklopu 5. etape Dirke po Franciji dokazal, da se na tlakovcih odlično znajde. Odločen je, da nekoč doživi tudi izkušnjo Pariz-Roubaixa, a v ekipi so se letos odločili, da ga v Francijo ne pošljejo.

Rad ima Pariz-Roubaix in videli smo, kako dobro je dirkal na tlakovcih lani na Touru. A za letos bi bilo to preveč. Uspe mu lahko vse, a treba je sprejeti odločitve,” je v pogovoru z Velonews povedal športni direktor ekipe Fabio Baldato.

Po besedah Italijana bo glavni spomladanski cilj Pogačarja Dirka po Flandriji. Lani je na njej nastopil zelo dobro in bil do zadnjega v igri za zmago, na koncu pa v šprintu manjše skupine zasedel 4. mesto. Letos želi poseči višje in v svoj življenjepis dodati zmago še na tretjem izmed petih spomenikov.

“Lani je na Flandriji nastopil zelo dobro in dobil pomembne izkušnje. Letos bo ob povratku že vedel, kaj ga čaka. Poznal bo ceste in vedel kaj je pred njim,” je povedal Baldato.

Lani je Tadej Pogačar razživel Dirko po Flandriji, na koncu pa o mu žal pošle moči za zmago. (vir: twitter)

V spomladanskem delu bo Pogačar branil zmago na UAE Touru, Strade Bianche in Tirreno Adriatico. Prav tako se bo skušal znova podpisati pod uspeh na Liege-Bastogne-Liege, kar pomeni, da bo moral visok nivo forme držati skoraj dva meseca.

V UAE Emirates jih to ne skrbi. Verjamejo, da je po koncu spomladanskega dela dovolj časa, da se Pogačar primerno spočije in znova dvigne formo do Dirke po Franciji. Tako kot lani bo zadnje priprave opravil na Dirki po Sloveniji.

“Videli smo kolesarje, ki so zmagovali na Amstel Gold Racu in Liegu ter osvajali Tour. Z dvema vrhovoma se je mogoče pripraviti na klasike, okrevati in imeti veliko možnosti na Touru. Lani smo videli, da ima rad klasike. Veseli smo, da se tja z njim tudi vračamo,” je še dodal Baldato.

Prejšnji članekZwift predstavlja nov virtualni svet, namenjen svetovnemu prvenstvu v e-športu
Naslednji članekMnožičen padec povzročil nevtralizacijo 2. etape dirke Etoile de Besseges