Tadej Pogačar ostaja kralj Dirke po Lombardiji

Slovenski šampion Tadej Pogačar je še drugo leto zapored osvojil Dirko po Lombardiji. Znova je o zmagovalcu odločal šprint dvojice, tokrat je v njem premagal Enrica Masa.

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je sezono zaključil na najboljši možen način. Drugič v karieri se veseli zmage na Dirki po Lombardiji, skupno pa je to že njegova tretja zmaga na katerem izmed spomenikov.

Svojo 46. karierno zmago je Pogačar dosegel s šprintom, v katerem se je udaril z Enricom Masom (Movistar). Španec je znova dokazal dobro formo, ki ga krasi v zaključku sezone, a v šprintu pravih možnosti proti našemu asu ni imel. Pogačar velja za enega najhitrejših šprinterjev med hribolazci, kar je znova dokazal na zaključni ravnini v Comu.

Odločilno delitev skupine smo videli na najzahtevnejšem vzponu Civiglio. Tam je najprej napadel prav naš kolesar, sledili pa so mu Mas, Mikel Landa (Bahrain Victorious) in Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). Slednja sta nato odpadla in v ospredju sta ostala le Mas in Pogačar.

Landa se je nato večkrat vrnil k vodilnemu dvojcu, a ob vsakem pospeševanju znova zaostal. Napadov je bilo na zadnjem vzponu precej, Mas se je želel otresti Pogačarja, a mu to ni uspelo. Prav tako so bili neuspešni tudi poskusi Slovenca, ki pa je vedel, da je močnejši v šprintu in ni želel potrošiti preveč energije.

Dvojica je na ciljno ravnino prišla skupaj in se udarila v šprintu. Mas se je dolgo časa dobro držal, a na koncu moral priznati premoč Pogačarju. Ta je že nekaj metrov pred ciljem zmagoslavno dvignil roke in začel proslavljati ubranitev lanske zmage.

Dirko je uspešno končal tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki pa je zaostal na Civigliu in v cilj prišel z zaostankom desetih minut. To je zadostovalo za 61. mesto.

Prejšnji članekTadej Pogačar na Dirki po Lombardiji brani lansko zmago
Naslednji članekFilippo Ganna postavil rekord za naslednje desetletje