Tadej Pogačar izpušča UAE Tour

Tadej Pogačar po dveh zaporednih zmagah v letošnji sezoni ne bo nastopil na UAE Touru. Domačo dirko svoje ekipe bo zamenjal za špansko Dirko po Andaluziji, s katero bo nekoliko omilil uvod v sezono.

Slovenci imamo zelo lepe spomine na UAE Tour, saj je od premierne izvedbe leta 2019 kar trikrat na najvišji stopnički stal naš rojak. Prvo izvedbo je dobil Primož Roglič, zadnji dve pa Tadej Pogačar.

Tudi v letošnji sezoni smo na arabskem polotoku pričakovali Tadeja Pogačarja, ki pa se je z ekipo odločil za spremembo koledarja. Tik pred zdajci je UAE Tour zamenjal za Dirko po Andaluziji in tako izbral nekoliko manj obremenjujoč začetek sezone.

Sezono bo slovenski as začel 13. februarja, ko se bo pomeril na manjši enodnevni preizkušnji Clasica Jaen Paraiso Interior. Trasa španske preizkušnje vsebuje nekaj makadamskih odsekov in bo tako dobra priprava na precej bolj pomembno dirko Strade Bianche, kjer bo Pogačar v začetku marca branil lansko zmago.

Dva dni kasneje, torej 15. februarja, bo 24-letnik stal na štartni črti Dirke po Andaluziji, na kateri do sedaj še ni nastopil. Ta se bo končala 19. februarja, le dan pred začetkom UAE Toura. Posledično ni mogoče, da bi Slovenca videli na arabski dirki.

“Navdušen sem nad izbranimi dirkami in dejstvom, da bom zopet pripel štartno številko in bil z ekipo. Pretekli teden sem gledal dirke na televiziji in zelo užival, a si tudi želel, da bi lahko bil tudi sam v akciji,” je povedal Pogačar.

“Januarja sem imel nekaj trebušnih težav, ki niso bile prijetne, a na srečo so za menoj in sem sedaj zdrav. Lepo je spoznati nove dirke in zanima me, kaj pripravljata Jaen in Andaluzija. Komaj čakam, da začnem dirkati.”

Zdravstvene težave so verjetno odigrale pomembno vlogo pri spremembi koledarja. Pogačar se tako ne bo pomeril na najvišjem nivoju, saj Dirka po Andaluziji sodi v drugi kakovostni razred, medtem ko UAE Tour sodi med dirke svetovne serije.

Zaradi nižjega tekmovalnega razreda Dirka po Andaluziji na štart privabi manj zvezdnikov, kar pomeni, da Pogačarja čaka manj močna konkurenca. Posledično bo lahko sezono začel bolj postopno in bo prave boje bil šele marca.

V Andaluziji pa bo Pogačar prvič v klubski karieri združil moči z novim članom ekipe Domnom Novakom. Slednji ima sicer za seboj že nekaj tekmovalnih dni, a dirkanje ob boku Pogačarju bo vrhunec za zdaj še mlade sezone.

V Andaluziji bomo lahko spremljali še enega Slovenca. Nastop je potrdil tudi Matej Mohorič.  

Prejšnji članekIneos Grenadiers na Dirko po Franciji s tremi kapetani, tudi Carlosom Rodriguezom
Naslednji članekPhilippe Gilbert prevzema vlogo Eurosportovega komentatorja z motorja