Sunweb slavi dvojno zmago

Šesta in očitno predzadnja etapa dirke Pariz – Nica je pripadla Tiesju Benootu, ki se je v zadnjih kilometrih oddaljil od glavnine in osamljen pripeljal v cilj. V tehničnem zadnjem kilometru je vodilni kolesar dirke Maximilian Schachmann napačno ocenil enega izmed ovinkov in končal v zaščitni ograji ter s tem omogočil zasledovalcem, da so se mu v skupnem seštevku povsem približali.

Šest kategoriziranih in kopica ‘brezplačnih’ vzponov je iz kolesarjev izvleklo zadnje atome moči. Sicer ‘le’ štiri ure dolga etapa je postregla z enim izmed najbolj zanimivih dirkanj letošnje sezone, glavni favoriti so se v zadnjem vzponu udarili mož na moža, štela je vsaka sekunda, ki bi jutri lahko naredila odločilno razliko.

Večji del etape smo bili priča dolgem begu trojice, med katero se je znašel tudi Romain Bardet, ki ga v tej vlogi nismo videli že lep čas. Oba Francoza sta v begu prva popustila, Nicolas Edet je po virtualnem prevzemu majice najboljšega hribolazca prestavil nekaj prestav nižje in počakal glavnino, le nekaj kilometrov kasneje pa je ta ujela še Bardeta. Beg je tako sam nadaljeval Soren Kragh Andersen in se dolgo zelo dobro boril.

V ozadju so se nato začeli napadi glavnine, prvi je napadel Vincenzo Nibali, njegovemu napadu je sledil Tiesj Benoot, ki je nekaj metrov kasneje Italijana pustil za seboj in se sam preselil na čelo dirke h klubskemu kolegu Kraghu Andersenu. Sunwebov dvojec je hitro razpadel, Benoot se je odpeljal naprej, danski kolesar pa počasi zdrsel v glavnino.

Na kratkem vzponu pred ciljem je postalo jasno, da je prednost Belgijca dovolj velika za etapno zmago, a Benoot je imel v mislih tudi skupni seštevek. V tem je pred etapo za vodilnim Schachmannom zaostajal nekaj več kot minuto, tridesetsekundna prednost v begu pa mu je dajala upanje, da se Nemcu povsem približa.

Prav Nemec sam pa je s hudo napako v zaključku etape lastnoročno konkurentom ponudil možnost za približanje v skupnem seštevku. Enega izmed ovinkov v zadnjem kilometru je ocenil povsem narobe, izbral je napačno linijo in končal v zaščitni ograji. Kljub hitremu povratku na kolo je izgubil kar nekaj dragocenih sekund, ki jih bo jutri ob branjenju rumene majice še krvavo potreboval.

Drugi je v cilj pripeljal še en kolesar Sunweba. Michael Matthews je prikazal eno najboljših voženj zadnjih let, na klancu je brez težav sledil ‘čistokrvnim’ hribolazcem, se v cilj pripeljal skupaj z ostanki glavnine ter na ciljni ravnini brez večjih težav prešprintal konkurenco. Tretji je v cilj prišel Sergio Higuita, ki je letos v vrhunski formi in je morda celo osrednji favorit za jutrišnjo končno zmago.

KONČNI REZULTATI ETAPE:

1. BENOOT Tiesj (Sunweb)
2. MATTHEWS Michael (Sunweb)+ 0:22
3. HIGUITA Sergio (EF Pro Cycling)
4. JUNGLES Bob (Deceuninck – Quick Step)
5. ALAPHILIPPE Julian (Deceuninck – Quick Step)

SKUPNI SEŠTEVEK:

1. SCHACHMANN Maximilian (Bora-hansgrohe)
2. BENOOT Tiesj (Sunweb)+ 0:36
3. HIGUITA Sergio (EF Pro Cycling)+ 1:01
4. GROSSSCHARTNE Felix (Bora-hansgrohe)
5. MATTHEWS Michael (Sunweb)+ 1:10
Prejšnji članekGiro d’Italia prestavljen
Naslednji članekPariz – Nica: Quintana spomnil na najboljše čase