Štiri desettisočinke odločile o zmagovalcu

Na Hrvaškem v teh dneh poteka šestdnevna preizkušnja, ki je na štart zvabila precej zvezdnikov. Boj dveh smo videli tudi v zaključku druge etape, ki je postregel z eno najmanjših razlik v zgodovini kolesarstva.

Po 163 kilometrih dirkanja je o zmagovalcu odločal šprint skupine. V njem sta bila razred zase vodilni kolesar dirke Jonathan Milan (Bahrain Victorious) in francoski šprinter Pierre Barbier (B&B Hotels-KTM). Dvojica se je udarila za zmago, a bila v boju zelo izenačena.

Gledalci pred televizijskimi ekrani so ob prehodu dvojice v cilj počakali z veseljem, saj je bilo nemogoče razbrati, kdo je zmagovalec. Vsi so čakali na odločitev fotofiniša, le Barbier je bil prepričan, da je zmagovalec on.

Francoz je ob prihodu v cilj proslavljal zmago in se nastavljal televizijskim kameram. A le nekaj minut kasneje je zaradi tega izpadel precej smešno, saj je posnetek s cilja razkril, da je zmagovalec Milan.

S prostim očesom je s slike fotofiniša skoraj nemogoče razbrati, kateri kolesar je prvi zapeljal v cilj. Gumi sta videti povsem poravnani, prav tako tudi črti, ki sta zarisani ob stičišči s sprednjo gumo.

Zmagovalca razkrije šele odmerjen čas, ki ga senzorji na cilju merijo do desettisočinke natančno. In prav na zadnjih dveh decimalnih mestih lahko odmerimo razliko med tekmovalcema. Italijanski šprinter Jonathan Milan je namreč v cilj zapeljal 4 desettisočinke hitreje.

(vir: twitter)

Družbena omrežja so po objavi slike fotofiniša zagorela in nekateri kolesarski navdušenci so začeli preračunavati, kakšna je razlika v dolžini. Po izračunih nekaterih naj bi razlika znašala sedem milimetrov, s čimer gre za eno najmanjših razlik v zgodovini tega športa.

Za zmagovalca je bil tako še drugi dan zapored razglašen Jonathan Milan, ki je ohranil rdečo majico vodilnega kolesarja na dirki. Njegova prednost pred Pierrom Barbierom v skupnem seštevku po zaslugi bonifikacij znaša 14 sekund.

Najbolje uvrščeni Slovenec po dveh dneh je Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki z 20 sekundami zaostanka zaseda 12. mesto.

Prejšnji članekUvodni kronometer prihodnje Dirke po Italiji v večini izpeljan na kolesarski stezi
Naslednji članekDirka po Emiliji generalka Tadeja Pogačarja pred zadnjim spomenikom sezone