Stefan Bissegger najmočnejši med ubežniki, med favoriti vse mirno

Domačin Stefan Bissegger je osvojil 4. etapo Dirke po Švici. Ves dan je preživel v begu, ki ga glavnina danes ni aktivno lovila, v zaključku pa obračunal s tekmeci in se veselil druge zmage v sezoni.

Po dveh zaporednih dneh, namenjenih »pančerjem« je danes glavnina dobila nekaj odmora in etapo prepustila ubežnikom. Dolgo časa je trajalo, preden se je oblikoval beg, ki je ustrezal favoritom za skupni seštevek. V lov za etapnim uspehom se je podala četverica kolesarjev in si naposled ustvarila visoko prednost.

Po izredno hitrem uvodu etape je tempo v nadaljevanju močno padel in večino dneva smo videli sproščeno vožnjo glavnine, medtem ko so ubežniki skrbeli, da je prednost ostajala dovolj velika. Pred vstopom na edini kategorizirani klanec dneva je ta sicer znašala že preko šest minut, kar je pomenilo, da je Stefan Bissegger (EF Education-Nippo) virtualno prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Na klancu so se začeli boji med ubežniki, saj je bilo z vrha do cilja le še 10 kilometrov večinoma spusta. Vsakršna razlika je torej že lahko pomenila veliko priložnost za zmago. Napadom ni uspel slediti Joel Suter (Švica), medtem ko so preostali trije kolesarji vrh prečkali skupaj in tudi na spustu ostali blizu.

Zadnji trije kilometri v dolini so postregli z nekaj taktiziranja med trojico, z napadom od daleč je poskusil Joey Rosskopf (Rally Cycling), a bil neuspešen. Sledilo je še več pospeševanj, najprej je poskusil Bissegger, nato ponovno Rosskopf, a jasno je bilo, da bo o zmagovalcu odločal šprint.

Največ moči je v zaključku zbral Bissegger, ki je strl odpor na koncu drugega Benjamina Thomasa (Groupama-FDJ), kot tretji pa je v cilj zapeljal Rosskopf. 23 sekund za njimi je ciljno črto prečkal odpadli ubežnik Suter, nato pa se je začelo dolgo čakanje glavnine. Ta je ciljno črto prečkala več kot pet minut kasneje.

V skupnem seštevku po današnji etapi ni sprememb. Glavnina je uspela zmanjšati zaostanek do te mere, da na vrhu s sekundo prednosti pred Julianom Alaphilippom (Deceuninck-Quick Step) še naprej ostaja Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ki pa ga že jutri čaka zahtevno branjenje rumene majice. Etapa se namreč zaključi s težkim vzponom.

Domen Novak (Bahrain Victorious) je danes sodeloval pri nadziranju bega, v zaključku pa popustil in v cilj prišel za glavnino. Na 119. mestu je zaostal 8 minut in pol.

Prejšnji članekPhil Bauhaus upravičil vlogo favorita in prvi oblači zeleno majico
Naslednji članekTom Pidcock šest dni po hudi nesreči že nazaj na kolesu