Štart Toura v Italiji?

Italijanski deželi Emilija – Romanja in Toskana se borita za tako imenovani Grand Depart Toura. Župan Firenc je potrdil, da sta deželi vložili kandidaturo za gostitev prvih etap Dirke po Francije, ki se še nikoli ni začela v Italiji.

V zadnjih letih se je Dirka po Franciji pogosto začela izven matične države. Kolesarji so na francosko pentljo odpravili iz Anglije, Nizozemske, Nemčije in nazadnje Belgije, prihodnje leto pa bo ta čast pripadla Danski.

Italija ima na Touru dolgo zgodovino. Na njem so zmagovali mnogi italijanski kolesarji, od Gina Bartaglia, Fausta Coppija, Marca Pantanija pa vse do Vincenza Nibalija, ki je slavil kot zadnji. Vendar pa Italiji še nikoli ni bila omogočena gostitev Grand Departa.

Zadnji Italijan, ki je osvojil Dirko po Franciji, je bil leta 2014 Vincenzo Nibali. vir: Twitter

Glavna vloga pri gostitvi bi pripadla Toskani, natančneje Firencam, kjer bi se začela prva etapa. So pa k sodelovanju povabili tudi sosednjo deželo Emilijo – Romanjo, saj želijo vsaj eno etapo izpeljati tudi v Apeninih, ki ležijo na meji med deželama.

Italija že napoveduje upad tujih turistov zaradi pandemije koronavirusa, zato želijo s športnimi dogodki privabiti ljudi v državo. Čeprav omenjeni deželi ne spadata pod najbolj prizadeta območja, pa bi štart Toura vseeno pomagal ponovno zagnati turizem v regiji.

Toskana in Emilija – Romanja pa se tu ne nameravata ustaviti. Poleg kandidature za Grand Depart se pripravljata tudi na kandidaturo za gostitev poletnih olimpijskih iger leta 2032.

»Emilija – Romanja je v zadnjih tednih zagnala kandidaturo za Grand Depart Toura. To bi bil zgodovinski dogodek, saj se je Tour začel že v mnogih državah zunaj Francije, nikoli pa še v Italiji. Z združitvijo dveh pokrajin, kot sta Toskana in Emilija – Romanja, se nadejamo močne kandidature.«

»Naša želja je v mesto privabiti glavne mednarodne športne dogodke. Začeli smo delati tudi na kandidaturi za olimpijske igre leta 2032.«

Organizator Toura ASO v zadnjih letih strateško izbira države gostiteljice štarta, predvsem na podlagi ponujenega plačila. Letos se bo francoska pentlja začela na domačih tleh v Nici, kot že omenjeno v uvodu pa bo naslednje leto ta čast pripadla Danski. Določen pa naj bi bil tudi že štart 109. izvedbe dirke leta 2022, ta naj bi potekal v francoskem mestu Saint-Etienne. Naši zahodni sosedi bi tako lahko dirko gostili šele leta 2023.

»Francoska pentlja se še nikoli ni začela v Italiji. Čas je, da to popravimo,« je dejal predsednik Emilije – Romanje, ki je pred izbruhom virusa nameraval odpotovati v Pariz, kjer bi organizatorju predstavil načrt.

Prejšnji članekRoglič in Pogačar se nadejata sodelovanja na Touru
Naslednji članekPogačar pred velikim ciljem sezone na klasiki in Kriterij Dauphine