Španski krog se že prvi dan začenja »na polno«

Nekaj minut čez 13. uro se bo v Španiji začel še zadnji Grand Tour letošnje sezone. Za Slovence bo izjemno zanimiv, saj imamo na njem v Primožu Rogliču kandidata za skupno zmago, hkrati pa lahko računamo tudi na dobre etapne uvrstitve Mateja Mohoriča. Družbo jima bo na dirki delal še Grega Bole.

V gore že prvi dan

Dirka po Španiji je letos tri etape krajša. Prvotno bi se morala začeti na Nizozemskem, a so tamkajšnje etape odpovedali že pred časom. Tako je Vuelta izgubila tri relativno lahke ravninske etape, s kakršnimi se ponavadi začnejo tritedenske dirke.

Karavano tako že od samega začetka naprej čakajo težke etape, začenši z današnjo, ki se zaključi na vzponu prve kategorije. Ko bodo kolesarji prispeli na vrh sicer še ne bodo prečkali ciljne črte, do nje jih bo ločilo dobra dva kilometra vožnje po planoti, kjer se cesta rahlo spušča.

Profil prve etape. vir: twitter

Kapetani ekip bodo tako že prvi dan lahko oblekli rdečo majico vodilnega. A tu se postavlja vprašanje, ali si tega zares želijo. Tri tedne branjenja vodstva je težka naloga za sleherno ekipo, a po drugi strani se ponavlja scenarij s Toura. Nad dirko bo stalno bdela nevarnost predčasnega konca, zato bodo favoriti želeli majico na svojih ramenih nekoliko prej, kot bi jo sicer.

Gorska Vuelta severne Španije

Letošnji španski krog je izjemno gorat. Kot smo že omenili, so odpadle tri ravninske etape na Nizozemskem, ki jih organizatorji niso nikakor nadomeščali. Tako bomo videli le štiri ravninske etape, osem razgibanih in pet gorskih. Kolesarji se bodo tudi enkrat pomerili v vožnji na čas.

Osem etap se bo končalo na vrhu vzpona, vključno s kronometrom, ki se zaključi z 1,8 kilometra dolgim vzponom s povprečnim naklonom 14,8 odstotka. Prvi pravi gorski cilj bomo videli v četrtek, ko se etapa konča pri Laguni Negri, do katere vodi vzpon prve kategorije.

Slovenske barve bosta branila tudi Matej Mohorič in Grega Bole. vir: twitter

Zanimiva za nas bo tudi jutrišnja etapa. Kolesarji bodo namreč šestnajst kilometrov do cilja prikolesarili na vrh vzpona prve kategorije, nato pa sledi spust do ciljne črte. Vemo, da je v preteklosti Roglič zmagoval prav na etapah, ki so se končale s spustom, ne smemo pa pozabiti tudi na izjemne sposobnosti spusta, ki jih premore Matej Mohorič. Če do vrha ostane s čelom dirke, potem bo Kranjčan eden glavnih favoritov za etapno zmago.  

Roglič po branjenje zmage in tolažbo po Touru

Primož Roglič se v Španijo podaja kot aktualni zmagovalec, a zaradi izredne konkurence v ekipi tam, vsaj sprva, ne bo glavni mož moštva. Ta vloga naj bi pripadla Tomu Dumoulinu, kateremu bo po potrebi pomagal tudi Roglič. Vendar pa je ena glavnih nalog Slovenca, da ob pomoči Dumoulinu sam ne izgublja časa v skupnem seštevku. Ob slabši formi Nizozemca bo namreč Roglič tisti, ki bo prevzel vajeti moštva v svoje roke.

Slovenski as na Vuelto odhaja tudi po odrešitev. Težke trenutke, ki jih je preživljal v zaključku Dirke po Franciji, bo skušal pozabiti z novim slavjem na španskem krogu. Letos si Roglič zasluži zmago na Grand Touru, saj so bile njegove predstave skozi celotno sezono na nivoju, ki ga v karavani nismo videli že dolgo. V celotnem letu je slabše odvozil le eno etapo, verjetno veste katero. A kolesarstvo in šport nista vedno poštena, včasih dobiš, drugič izgubiš.  

Slovenci upamo na ponovitev lanske zgodbe. vir: twitter
Prejšnji članekPogačar dobiva izjemnega pomočnika, prihaja Majka
Naslednji članekJan Tratnik z junaškim begom do etapne zmage