Slovenski športnik leta je ponovno Primož Roglič

Društvo športnih novinarjev Slovenije je izbralo 53. slovenskega športnika leta. To je še drugo leto zapored postal Primož Roglič.

Čeprav letošnje leto še zdaleč ni bilo navadno, pa so vsaj nekaj normalnosti vanj prinesli naši športniki. Zopet so krojili svetovni vrh mnogih disciplin, kolesarske navdušence pa še posebej veselijo uspehi Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja.

Omenjena dvojica je predstavljala glavna favorita za osvojitev naziva najboljšega športnika leta. Čeprav imamo na sončni strani Alp mnoge športnike, ki so prav tako dosegali vrhunske rezultate, pa so predstave, ki sta jih kolesarja kazala na največjih dirkah že postale zgodovinske.

Roglič slavil prepričljivo

Slovenski športnik leta je tako še drugo leto zapored postal Primož Roglič. Zmaga na Dirki po Španiji in na Liege-Bastogne-Liege ter drugo mesto na Dirki po Franciji so bili dovolj, da so ga športni novinarji postavili na sam vrh. Zmagovalec Dirke po Franciji Tadej Pogačar in košarkarski čudežni deček Luka Dončič sta morala tokrat priznati premoč starejšemu kolegu.

»Primož Roglič je drugo leto zapored najboljši kolesar na svetovni lestvici. Nič čudnega, ko pa je kljub skrajšani sezoni v svojo statistiko vpisal kar 12 zmag. Drugič v nizu je zmagovalec dirke po Španiji, prvič v karieri je dobil klasično enodnevno dirko, na Tour de Franceu pa 11 etap nosil rumeno majico, v skupni razvrstitvi je bil na koncu drugi. Od zmage na državnem prvenstvu na Ambrožu pod Krvavcem konec junija do rdeče majice v Madridu na začetku novembra je navduševal s svojo izjemnostjo. Že dolgo vemo, da je odličen v vožnji v klanec in na kronometrih, letos je dodal še nekaj sprinterskih zmag. Dirka drugače kot tekmeci, vedno na vso moč, zmage so postale del njegovega vsakdana. Dobil je tudi prestižno nagrado zlato kolo za najboljšega kolesarja v letu 2020. Brez dvoma zastavonoša in prvo ime težko doumljivih slovenskih kolesarskih uspehov zadnjih let,« so razloge za odločitev obrazložili podeljevalci.

Novinarji so si bili zelo enotni. Roglič je namreč slavil dokaj prepričljivo. Prejel je kar 61 glasov, drugouvrščeni Tadej Pogačar pa jih je zbral 18 manj. Luka Dončič na tretjem mestu je dobil šest glasov.

Kolesarji prejemniki velike statue

Najvišja priznanja je v sklopu prireditve podelil tudi Olimpijski komite Slovenije. Velike statue sta za izjemne dosežke prejela Tadej Pogačar in Primož Roglič, romala pa je tudi v roke njunega selektorja Andreja Hauptmana.

Kolesarja sta prejela tudi najvišje priznanje Olimpijskega komiteja Slovenije. (vir: twitter)

Nagrada tudi v roke Lampičeve, Čeha in rokometašev

V ženski konkurenci je nagrado prejela smučarska tekačica Anamarija Lampič, ki nas je navduševala s svojimi predstavami v šprintu. Med mladimi športniki je bil najboljši metalec diska Kristjan Čeh, med ekipami pa je slavila moška rokometna reprezentanca.  

Prejšnji članekBora-hansgrohe ujela »naslednjega Remca Evenepoela«
Naslednji članekJan Polanc še naprej ob boku Tadeja Pogačarja