Sepp Kuss po zgodovinski zmagi na Dirki po Španiji: “Živim sanje”

La Vuelta podium 2023

Sepp Kuss je v preteklosti že sanjal, da bi postal kolesar za tritedenske dirke, a nato misel na to povsem opustil. Dirka po Španiji mu je znova obudila sanje, ko je sredi Madrida visoko v nebo dvignil pokal zmagovalca.

Že nekaj sezon je jasno, da je Sepp Kuss eden najboljših, če ne celo najboljši pomočnik v glavnini. Izjemne sposobnosti vzpenjanja, neskončna požrtvovalnost in predanost kapetanu so ga naredile v pomočnika, ki si ga ob sebi želi vsak kolesar.

Pred leti je kazalo na to, da bo Kuss s časom prerasel pomočniško vlogo in tudi sam prevzel vlogo kapetana na nekaterih dirkah. Dobil je svoje priložnosti, a zaradi slabšega kronometra in nekonstantnosti preko celotne dirke kmalu opustil idejo na kapetansko vlogo.

Nato pa je prišla Dirka po Španiji.

Po zmagi iz bega in pridobitvi nekaj minut prednosti pred tekmeci je javnost že začela razmišljati, ali lahko Američan rdečo majico pripelje vse do Madrida. Tega tedaj ni verjel niti sam in je v smehu zavračal to možnost.

Še pred tremi tedni se je tovrsten prizor zdel mogoč le v sanjah. (vir: X)

Etape so minevale in Kuss je vztrajal na vrhu razpredelnice. V svoje zavetrje je dobil klubska kolega, medtem ko ga tekmeci niso več ogrožali. Sanje so se zdele vse bolj mogoče.

Nato sta prišli 16. in 17. etapa, kjer so se pokazale prve razpoke v ekipni slogi, a športni direktorji so na sestanku odredili, da se rdeče majice ne napada in Sepp Kuss je bil varen. Pot do Madrida je bila na široko odprta.

“Danes živim svoje sanje,” je v središču Madrida odet v rdeče povedal Sepp Kuss. “Običajno sem na drugi strani. Pogosto sem del zmagovalne ekipe, a biti tisti, ki nosi majico zmagovalca, je neverjetno. Tako da resnično živim svoje sanje.”

Kralj Dirke po Španiji. (vir: X)

Američanu ni bilo lahko, čeprav nekateri kolesarski navdušenci poudarjajo, da mu je bila zmaga podarjena. Drži, da sta Jonas Vingegaard in Primož Roglič v zadnjem tednu delovala močnejša in bi verjetno lahko oblekla rdečo majico, a nepisana kolesarska pravila velevajo, da se klubskega tovariša ne napada.

Napadi so se tako v zaključku zadnjega tedna ustavili, a 29-letnik je moral vseeno preživeti vse preizkušnje, ki so mu bile postavljene na poti do zmage. V cilju 21. etape je iskreno priznal, da je bila prav zadnja etapa najtežja, saj je beg šesterice poskrbel za nepričakovano visok tempo glavnine.

“Mislim, da sem danes trpel najbolj na celi dirki. Vesel sem, da je konec. Vedel sem, da bo šlo za hitro etapo, ko sem videl vse kolesarje pripravljene na napad. Trpel sem bolj kot na Angliru,” je v cilju povedal Američan, ki pa kljub utrujenosti ni izgubil nasmeška na obrazu.

Kuss je za konec dodal še, da si želi v prihodnje še dobiti priložnost za lov na skupno zmago, a da njegova primarna vloga v ekipi ostaja vloga pomočnika.

Prejšnji članekZadnja etapa postregla z dramo, a tudi pričakovanim razpletom
Naslednji članekJonas Vingegaard in Primož Roglič želita, da bi Sepp Kuss dobil več priložnosti