Rubio presenetil Evenepoela, ki vseeno oblači rdečo majico

Tretja etapa UAE Toura, prva izmed dveh gorskih, je nekoliko presenetljivo pripadla Einerju Rubiu, ki je z napadom od daleč presenetil favorite in zdržal do cilja. Remco Evenepoel tako še naprej išče prvo zmago v dresu svetovnega prvaka, a se lahko tolaži, da je danes prešel v skupno vodstvo.

Einer Rubio (Movista) si je sam priskrbel najlepše darilo za svoj 25. rojstni dan. Kolumbijec se je podpisal pod svojo prvo zmago v karieri in to v elitni druščini.

Etapa se je razživela na zaključnem vzponu Jabel Jais, za katerega je bilo že pred dirko jasno, da bo igral pomembno vlogo pri končni odločitvi o zmagovalcu. V ospredju smo tako pričakovali imena favoritov, a največ poguma je danes premogel kolesar Movistarja.

Rubio je v družbi klubskega kolega Alberta Torresa napadel že dobrih 10 kilometrov do cilja, njunega pospeševanja pa tekmeci niso jemali preveč resno. Torres je z navijanjem tempa pripravil idealno platformo za Rubia, ki je nato pot proti vrhu nadaljeval sam.

Noge Kolumbijca so se danes vrtele izjemno dobro in privozil si je več kot minuto prednosti. Še 3 kilometre do cilja je užival 45 sekund prednosti, a vseeno ni bil prepričan, če bo to dovolj za zmago.

“V zadnjih kilometrih sem imel dvome, saj sem se bal, da se lahko vrnejo in me prehitijo. Še vedno pa sem imel moč, da sem pritiskal,” je povedal 25-letnik.

Mladeniču se je naposled izšlo in v cilj je zapeljal pred vsemi tekmeci. Naskoka je imel dovolj, da je zadnje metre lahko odpeljal v miru in dojel trenutek prve profesionalne zmage.

Štirinajst sekund kasneje je proti cilju zapeljala skupina favoritov. Praktično vsi so na vzponu pričakovali napad Remca Evenepoela (Soudal-Quick Step), a do njega ni prišlo. Belgijec se je raje zanašal na svoje šprinterske sposobnosti, ki jih je pokazal v zadnjih metrih.

Evenepoel je dobil šprint za drugo mesto in za sekundo ugnal Adama Yatesa (UAE Emirates), ki je končno pokazal boljšo vožnjo. Peterico sta dopolnila Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan) in Luke Plapp (Ineos Grenadiers), ki je danes nastopal v majici vodilnega.

Avstralec v vrstah Ineos Grenadiers je zaradi današnjega zaostanka, predvsem pa zaradi neosvojitve bonifikacijskih sekund, moral rdečo majico predati Remcu Evenepoelu. Ta si je z drugim mestom zagotovil 6 bonifikacijskih sekund, še eno pa je dodal na cesti. V skupnem seštevku tako sedaj vodi s 7 sekundami prednosti.

Prejšnji članekTadej Pogačar ne bo branil zmage na Strade Bianche
Naslednji članekVIDEO: Divji spust Toma Pidcocka obnorel kolesarski svet