Romandija: Trojna zmaga Ineosa, Tratnik 6.

Rohan Dennis je zmagovalec prologa na Dirki po Romandiji. Ekipa Ineos je danes dominirala, saj so osvojili trojno zmago. Za Dennisom sta se zvrstila še Richie Porte in Geraint Thomas. Jan Tratnik je dokazal vrhunsko formo, bil je šesti.

Remi Cavagna je bil tik za Ineosovo trojico na četrtem mestu (vir:Twitter)

Danes je bil pred kolesarji na Dirki po Romandiji prolog v dolžini štirih kilometrov z zaključnim vzponom v dolžini kilometra. Jan Tratnik je šel na progo skoraj dve uri pred zadnjim kolesarjem na štartni listi, Britancem Geraintom Thomasom (Ineos). Še pred Idrijčanom je štartal Švicar Stefan Bisseger (EF Education), ki je krepko prevzel vodstvo. Kmalu je bil na vrsti Tratnik, ki je po vmesnem času nadoknadil veliko časa proti Bissegerju. Za Švicarjem je zaostal samo za sekundo. Odlična vožnja torej. Za njim sta zaostala tudi svetovni prvak Filippo Ganna (Ineos) in evropski prvak Stefan Kung (Groupama).

Jan Tratnik je očitno v odlični formi. (vir: twitter)

Potem pa je prišel na vrsto bivši svetovni prvak Rohan Dennis (Ineos). Njegova vožnja je bila imenitna. Razlike do njegovega nastopa so bile sekundne, Dennis pa je Badilattija prehitel za kar 11 sekund. Njegov čas se je zdel nepremagljiv. Blizu sta prišla Jesus Herrada (Cofidis), in Mattia Cattaneo (Deceuninck Quick-Step). Richie Porte (Ineos) je bil eno največjih imen na štartu. Pred leti je dirko že dobil, danes pa je impresioniral z drugim mestom ob prihodi v cilj, za ekipnim kolegom Thomasom je zaostal za devet sekund.

Avstralec torej dokazuje vrhunsko formo pred Girom, kamor pa letos Richie ne bo odpotoval. Zatem se je Tratniku močno približal Marc Hirschi (UAE Emirates), ki je za Idrijčanom zaostal za dve sekundi. Sepp Kuss (Jumbo Visma) je zaostal zelo malo, proti Portu je izubil le nekaj sekund.

Rohan Dennis je prvi nosilec rumene majice na dirki. (vir: twitter)

Zadnja dva kolesarja na štaru sta bila francoski državni prvak v kronometru Remi Cavagna (Deceuninck) in Britanec Geraint Thomas. Cavagna je v cilju za Dennisom zaostal enajst sekund in bil tretji. Proti cilju pa je drvel Thomas. Zaostal je devet sekund, le za nekaj stotink je prehitel ekipnega kolega Porta.

Ekipa Ineos Grenadiers je tako uknjižila fenomenalno trojno zmago, Rohan Dennis je prvi vodilni kolesar v generalni razvrstitvi. Jan Tratnik je potrdil dobro formo pred Dirko po Italiji. S šestim mestom je bil Jan daleč najboljši kolesar ekipe Bahrain Victorious, ki je na dirki z mislijo na skupno zmago Jacka Haiga.

V bitki za skupno zmago imata največ razlogov za zadovoljstvo prav člana Ineosa Porte in Thomas. Blizu je še Wilco Kelderman (Bora-hansgrohe). Brez večjih izgub se v dirko podajajo tudi Sepp Kuss, Miguel Angel Lopez (Movistar), Jack Haig, Ion Izagirre (Astana) in Steven Kruijswijk (Jumbo Visma). Med največjimi poraženci je bil Chris Froome (Israel Startup), ki je bil v eni svojih najmočnejših disciplin med zadnjimi.

Jutri je na sporedu zahtevna hribovita etapa, kjer bomo priča hudemu boju za etapno zmago.

Prejšnji članekMočno zastopana Dirka po Romandiji, na štartu tudi Jan Tratnik
Naslednji članekPeter Sagan zmagal etapo, Tratnik skupno ostaja šesti