Roglič začel, kjer je lani končal

Primož Roglič je že prvi dan pokazal, kdo je kralj dirke. Slovenski as je zdržal tempo najboljših na vzponu, v zadnjem kilometru pa opravil z vsemi konkurenti in si privozil etapno zmago kot tudi rdečo majico.

Dirka po Španiji se je za slovenske navdušence kolesarstva začela pravljično. Primož Roglič je dokazal, da je na dirko prišel odlično pripravljen. Brez večjih težav je sledil tempu najboljših na vzponu, nato pa se je cesta poravnala in kilometer do cilja je napadel. Uspel si je privoziti nekaj metrov prednosti, v ozadju je zasledovalce vodil Richard Carapaz, a Ekvadorec ni bil kos Slovencu.

Roglič je tako dirko začel točno tam, kjer je končal lansko – na vrhu. Rdečo majico je oblekel že prvi dan in nakazal, da je na dirko prišel z resnim namenom ubranitve lanske zmage. Zanimivo bo videti, ali se bodo pri Jumbo-Vismi odločili majico za nekaj etap oddati drugi ekipi in tako razbremeniti ekipo, ali pa bodo majico v Madrid skušali pripeljati brez prekinitve.

Pred dirko je vloga kapetana v nizozemskem moštvu pripadala Tomu Dumoulinu, ki pa je danes popustil že dokaj zgodaj. Čelo dirke se je odpeljalo naprej, Nizozemec pa je ostal v ozadju skupaj z Alejandrom Valverdejem in nekaterimi ostalimi pomočnik, ki so svoje delo že opravili. V cilj je Dumoulin prišel 51 sekund za zmagovalcem. Sedaj so na potezi športni direktorji moštva, da se odločijo, komu povsem podrediti ekipo.

V težave je že pred ciljnim vzponom zašel Chris Froome, ki letos ne bo konkurenčen za najvišja mesta. Britanec si je že nabral preko 11 minut zaostanka in sanj o uspehu je konec. Froome se bo v nadaljevanju dirke podredil Richardu Carapazu, ki je danes zasedel drugo mesto in bo najverjetneje glavni konkurent Primoža Rogliča.

Dober dan ima za seboj tudi Matej Mohorič, ki je v cilj prišel na 26. mestu, minuto in 51 sekund za Rogličem. Član Bahrain-McLarena bo priložnost za zmago verjetno iskal že jutri, saj se etapa konča z 12-kilometrskim spustom, na katerih Mohorič velja za enega najboljših v karavani.

Prejšnji članekJan Tratnik z junaškim begom do etapne zmage
Naslednji članekJumbo-Visma pripravlja novo pogodbo za Wouta van Aerta